ΕΚΤ: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κίνδυνος για την Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κίνδυνος για την Ευρωζώνη

Ο Έρκι Λιικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία ενέχει κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, δήλωσε σήμερα ο Έρκι Λιικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η βραδύτερη ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα φέρει νέες προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική, είπε σε ανακοίνωση ο Λιικάνεν, που είναι επίσης και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας. «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα κίνητρα νομισματικής πολιτικής μπορούν, εάν είναι απαραίτητο, να αυξηθούν προσαρμόζοντας το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του διευρυμένου προγράμματος αγοράς».

Ο Λιικάνεν είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε μια διατηρήσιμη πορεία προς την σταθερότητα των τιμών. Σύμφωνα με τον Λιικάνεν, το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος εξελίσσεται όπως αναμενόταν αλλά ο οικονομικός του αντίκτυπος δεν θα γίνει άμεσα αισθητός.

«Η πλήρης εφαρμογή όλων των τωρινών μέτρων νομισματικής πολιτικής στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού…κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Πρόσθεσε ότι μια αύξηση του μέσου πληθωρισμού σε επίπεδα μόλις κάτω του 2% απαιτεί κατά διαστήματα να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 2%.