Έκθεση συμμόρφωσης: Οι παγίδες και οι δεσμεύσεις για το μέλλον

Έκθεση συμμόρφωσης: Οι παγίδες και οι δεσμεύσεις για το μέλλον
epa06760061 (L-R) Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, German Minister of Finance Olaf Scholz, Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and French Finance Minister Bruno Le Maire chat prior to the start of an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 24 May 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τι κρύβουν οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Πόσο θα κοστίσει στους φορολογούμενους.

 

Λεπτομέρειες και εκπλήξεις που αφορούν το άμεσο μέλλον, κρύβουν οι 66 σελίδες της Έκθεσης Συμμόρφωσης των θεσμών που έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» στο Eurogroup για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στις 66 σελίδες του κειμένου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις προβλέψεις για τα πλεονάσματα, κάτι το οποίο αλλάζει τον σχεδιασμό των παροχών της περιόδου 2018-2022.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, εντύπωση προκαλεί η επαναφορά του ζητήματος των αντικειμενικών αξιών. Ενώ η συμφωνία με τους θεσμούς κατέληξε τελικά στην εφάπαξ αναπροσαρμογή τους, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για δύο ακόμη βήματα. Το 2019 θα πρέπει να καλυφθεί το 50% της  «ψαλίδας» ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές αξίες, και το 2020 θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εξομοίωση.

Οι νέες αυτές παρεμβάσεις αναμένεται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει ξανά ο φόρος ούτως ώστε να επιτυγχάνει τους εισπρακτικούς του στόχους.

Η Έκθεση θέτει σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, όσον αφορά την πολιτική που καλείται να ακολουθήσει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει πάνω στην πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε στη διάρκεια του τρίτου προγράμματος και να ενισχύσει τα θεμέλια μιας βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως μέσω της συνέχισης και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων περιφρουρούνται», σημειώνεται και τονίζεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία μπορεί να δώσει ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται σε όλους τους τομείς πολιτικής του τρίτου προγράμματος.

Μεταξύ των δεσμεύσεων της μεταμνημονιακής περιόδου παρατηρούμε τις εξής:

* Πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ, με στόχο 13.322 υπαλλήλους στο τέλος του 2021.

* Πλήρως αυτοματοποιημένες κατασχέσεις το 2021.

* Τον Ιούλιο, θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το νέο πλάνο πλήρους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Το 2019 θα γίνει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

* Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: 4.349 έχουν γίνει έως τις 31 Μαΐου, εκ των οποίων 2.079 μόνο τον Μάιο. Με βάση τα στοιχεία έως τις 25 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί για φέτος 9.458 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

* Ολοκλήρωση Κτηματολογίου και δασικών χαρτών στα μέσα του 2021.

* Target model στην ενέργεια έως τον Απρίλιο του 2019.

* Ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά με τις περικοπές, η Έκθεση Συμμόρφωσης κάνει ξεκάθαρες τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα αντίμετρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω των στόχων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χρήματα για παροχές θα υπάρξουν μόνο εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5%. Όποιο ποσό μαζευτεί από την υπέρβαση του στόχου, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τα αντίμετρα.

Για το 2018, όταν το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, οι δανειστές προβλέπουν 3,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα μικρή μπορεί να θεωρηθεί η απόκλιση και για το 2019: 3,96% του ΑΕΠ προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, στο 3,8% του ΑΕΠ τίθεται ο πήχης στο βασικό σενάριο της έκθεσης συμμόρφωσης.

Το 2020, οι θεσμοί προβλέπουν 3,8% του ΑΕΠ (4,15% στο μεσοπρόθεσμο), το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται σε 4,1% του ΑΕΠ ( 4,53%) και το 2022 οι δανειστές προβλέπουν πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ έναντι 5,19% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Αθροιστικά, η απόκλιση φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: FT: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης