«Ελλα-δικά μας»: Η πρωτοβουλία που προωθεί τα ελληνικά brands στο εξωτερικό

«Ελλα-δικά μας»: Η πρωτοβουλία που προωθεί τα ελληνικά brands στο εξωτερικό
Ο εορτασμός των δέκα ετών, τα επόμενα βήματα και οι προκλήσεις για το ελληνικό επιχειρείν.

Ήταν Μάρτιος του 2012 όταν εφτά Έλληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο των ποτών και των τροφίμων έκατσαν στο ίδιο τραπέζι αναζητώντας τρόπους στήριξης των ελληνικών παραγωγικών εταιρειών, οι οποίες δέχονταν γερό χτύπημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και έπρεπε να εξετάσουν τις εναλλακτικές λύσεις που είχαν στη διάθεσή τους για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Έπειτα από δέκα χρόνια, η οικογένεια της πρωτοβουλίας «Ελλα-δικά μας» έχει μεγαλώσει απαριθμώντας 70 μέλη τα οποία διακατέχονται από το ίδιο όραμα και πάθος που δεν είναι άλλο από την προώθηση των ελληνικών brands σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Ελλα-δικά μας» & Πρόεδρος της Agrino, Άγης Πιστιόλας, η αγάπη για τη χώρα και η ανάγκη οι επιχειρήσεις να αφήσουν το αποτύπωμα τους στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές, αποτέλεσαν και αποτελούν τον πυρήνα της συγκεκριμένης δράσης.

«Είναι γεγονός πως οι καταναλωτές, παρά την κρίση, δίνουν πρόκριση στα ελληνικά προϊόντα, ωστόσο τεράστια πληγή παραμένει η ελληνοποίηση προϊόντων που δεν παράγονται στη χώρα μας. Από την αρχή θέλαμε να εξετάσουμε προτάσεις εξωστρέφειας, αλλάζοντας τον  τρόπο που σκεφτόμασταν μέχρι τώρα. Το δίκτυο του «Ελλα-δικά μας» έχει μεγαλώσει και αποτελείται από επιχειρήσεις που φορολογούνται και επανεπενδύουν στην Ελλάδα. Για να μπορέσουμε να σταθούμε επάξια στα ράφια των διεθνών αγορών και να είμαστε ανταγωνιστικοί απαιτείται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη σε ότι αφορά το μάρκετινγκ και φυσικά να αλλάξουμε νοοτροπία σε θέματα συνεργασίας».

Είμαστε μια φιλο-επενδυτική χώρα

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2022 θα είναι μια δυναμική χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξετυλίξουμε πολλά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έρχονται στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μίλησε για τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας και ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, έτσι ώστε πράγματα που ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις στο παρελθόν να απλοποιούνται.

«Η πανδημία φρέναρε την παγκόσμια οικονομία. Το κράτος έπρεπε να έχει την καλή μαρτυρία για να μπορεί να δανείζεται και να τηρεί τις θέσεις εργασίας. Διοχετεύσαμε 43 εκατ. ευρώ στην οικονομία, κίνηση που συνέβαλε στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία. Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, αλλά και ένας πόλεμος σε εξέλιξη, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Να υπενθυμίσω ότι από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα θα δοθούν κυβερνητικές επιδοτήσεις, ενώ  την ίδια στιγμή λαμβάνουμε αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το 2023 θα κερδίσουμε το ωφέλημα της επενδυτικής βαθμίδας και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι είμαστε μια σοβαρή χώρα με θεσμικότητα φιλο-επενδυτική που σέβεται τους επιχειρηματίες».

Στην είσοδο της επιχειρηματικότητας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα στάθηκε από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε, δίνεται έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων, το Υπουργείο παρατηρεί τις ανάγκες της αγοράς και προσαρμόζει τις ειδικότητες που θα έχουν μελλοντικά ζήτηση, ενώ έχει διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την πρακτική άσκηση, χωρίς εμπόδια, των φοιτητών στις επιχειρήσεις.

«Σας θεωρούμε συμμάχους στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Με τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ η συνεργασία θα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Επιπρόσθετα,  εισάγουμε ψηφιακά εργαλεία, αλλάζουμε τη λογική επιδομάτων και στηρίζουμε αυτούς που είναι πραγματικά άνεργοι» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ανάδειξη της μεταποίησης σε βασικό πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας πως το όραμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι μια Ελλάδα που παράγει καινοτομεί και εξάγει επιχειρηματικό πλούτο.

Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγική βάση, σε διεθνώς εμπορεύσιμα εξαγωγικά ελληνικά προϊόντα, όπως επίσης και στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων όρων απασχόλησης. «Να αναδείξουμε τη μεταποίηση σε βασικό πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας. Να γίνει πράξη η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών, υπενθύμισε ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που έλαβαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.