Έως 100% αυξήθηκαν οι φόροι που πληρώθηκαν φέτος μέσω κάρτας

Έως 100% αυξήθηκαν οι φόροι που πληρώθηκαν φέτος μέσω κάρτας

Σχεδόν διπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2015 πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι μέσω πιστωτικών καρτών.

Διπλάσιους φόρους σε σχέση με την περσινή χρονιά πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι μέσω καρτών, χρησιμοποιώντας σε ποσοστό 95% το εργαλείο των άτοκων δόσεων που εξασφαλίζει η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, προέτρεψε ένα μέρος των Ελλήνων που διαθέτουν ακόμη πιστωτική κάρτα, στην πληρωμή του φόρου από εννέα  έως 12 δόσεις, καταφεύγοντας ουσιαστικά σε δανεισμό για την πληρωμή τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», οι πληρωμές φόρων με πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, ειδικά τον Σεπτέμβριο όπου συνέπεσε η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση ξεπέρασε ακόμη και το 200%.

Ακόμη, χαρακτηριστικό της επιδείνωσης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, σε ποσοστό που σε ορισμένες τράπεζες φθάνει μάλιστα το 95%, εξάντλησε την περίοδο των 12 δόσεων, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όταν αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή του φόρου τους μέσω κάρτας ή την καταβολή του σε λίγες μηνιαίες δόσεις π.χ. έως τρεις.

Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι ο τομέας των καρτών μετά το μεγάλο ξεκαθάρισμα που έγινε είναι υγιής, χωρίς τις υψηλές επισφάλειες των προηγούμενων χρόνων που έφτασαν το 60%. Όσοι πληρώνουν τους φόρους τους με πιστωτική κάρτα αξιολογούνται ως καλοί πελάτες, αλλά και συνεπείς φορολογούμενοι για δύο κυρίως λόγους, καθώς πρόκειται για πελάτες που έχουν ακόμη ανοιχτή πιστωτική γραμμή με την τράπεζα, ενώ παράλληλα δεν έχουν καθυστερήσει οφειλές και δεν έχουν «κόκκινα» δάνεια και ως εκ τούτου διατηρούν ακόμη την ή τις κάρτες τους.

Ακόμη, πρόκειται για συνεπείς φορολογουμένους, που δεν αθετούν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και δεν έχουν καταφύγει σε ρύθμιση των οφειλών τους σε 12 ή περισσότερες δόσεις και επέλεγαν την πληρωμή με κάρτα κυρίως ως μέσο διευκόλυνσης και λιγότερο ως μέσο δανεισμού.

Η διαπίστωση αυτή μένει να επαληθευτεί τους επόμενους μήνες έπειτα από τη συμπεριφορά των πολιτών και κυρίως τον τρόπο αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που προσέθεσαν στην κάρτα τους και το κατά πόσον θα αποπληρώνουν την ελάχιστη καταβολή που καταλογίζει κάθε μήνα η τράπεζα με βάση το σύστημα των άτοκων δόσεων που προσφέρει ή θα καταβάλλουν το σύνολο της μηνιαίας δόσης που έχουν χρεώσει στην κάρτα τους, αποπληρώνοντας το σύνολο της φορολογικής υποχρέωσης στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή στους εννιά ή τους δώδεκα μήνες.