«Επιχείρηση Ελευθερία»: Το μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Το μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων
epa08870159 A nurse prepares to administer the Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine jabs at Guy's Hospital in London, Britain, 08 December 2020. The UK started the largest immunisation programme in the country's history. Care home workers, NHS staff and people aged 80 and over will begin receiving the jab protecting against the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/VICTORIA JONES / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η όλη επιχείρηση θα λάβει το όνομα «Ελευθερία» καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας» για «να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας».

Σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής η όλη επιχείρηση θα λάβει το όνομα «Ελευθερία» καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας» για «να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας».

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού.

«Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και κάθε τρόπο επικοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη πρόκληση, όπου δεν υπάρχει ούτε πρότερη εμπειρία, ούτε έτοιμες λύσεις, όμως υπάρχει η ανάγκη να απαντηθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Τόνισε πως τα εμβόλια θα φτάσουν «δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου» και θα χορηγηθούν με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως η απειλή του covid θα εξακολουθεί να καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι η προσήλωση στα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας» είπε.

Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Όπως σημείωσε πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την τροφοδοσία των Κέντρων Εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ξαναγίνει ομαδικός εμβολιασμός.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον Αντ1 είπε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί όλο το σχέδιο, από τα ψυγεία βαθιάς καταψύξεως που έχει αγοράσει η ελληνική Πολιτεία, μέχρι τους χώρους, τις φαρμακαποθήκες και τα εργοστάσια στα οποία θα μεταφερθούν τα εμβόλια από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ενώ η ενημέρωση για την covid και το εμβόλιο θα είναι καθημερινή.

«Τίθενται θέματα κυβερνοασφάλειας, ασφάλειας στις μεταφορές, τεράστια logistics, χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν για το project. Από τα εμβολιαστικά μας κέντρα, αυτούς που θα εμβολιάζουν, τις δύο δόσεις του εμβολίου, τον τρόπο που θα ενημερώνονται οι πολίτες, τη φαρμακοεπαγρύπνηση από τον Εθνικό Οργανισμού Φαρμάκων, την πολύ σημαντική προσπάθεια που θα γίνει να παρατηρούνται οι όποιες μικρές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν», είπε σημείωσε πως θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των χώρων η Ελληνική Αστυνομία, και για τα logistics σε ό,τι αφορά τη μεταφορά οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό.

Πώς οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο», είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η ασφάλεια του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer/Biontech ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), κεφαλαλγία (55,1%), μυϊκός πόνος (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνος στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2 %). Η συχνότητα των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή. Γενικά ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση από ότι μετά την 1η δόση και ήταν γενικά λιγότερο συχνές στους συμμετέχοντες ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Σημειώνουν ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Σε περίπτωση ξαφνικής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση του εμβολίου, θα πρέπει να υπάρχει ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.