Έρευνα Focus Bari: 7 στους 10 Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα οικονομικά τους

Έρευνα Focus Bari: 7 στους 10 Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα οικονομικά τους
Γυναίκα φορώντας μάσκα και γάντια προστασίας, μετρά χρήματα στο ταμείο καταστήματος Αθήνα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υπέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Πρόκειται για το έκτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο καταλήγει σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Η επίσημη ενημέρωση για τον νέο αυτό θάνατο θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα της εργασίας.

Πάνω από 7 στους 10 Έλληνες πολίτες δηλώνουν πως δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Έλληνες & Ψυχική Υγεία – Αυτοβελτίωση».

  • Η συνολική εικόνα δείχνει πως σήμερα οι Έλληνες είναι ένας λαός, όχι και τόσο ικανοποιημένος από το πλέγμα των τομέων της ζωής.
  • Επτά στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους, πράγμα που προφανώς επηρεάζει και συμπαρασύρει τον βαθμό ικανοποίησης και από τους άλλους τομείς, με κύρια επιρροή…
  • Στον τομέα αίσθησης ασφάλειας, όπου ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης, αλλά και…
  • Σε άλλους τομείς, όπως η εργασία/επαγγελματική απασχόληση, που προφανώς συνδέεται με τους δύο πιο πάνω τομείς—οικονομικά και αίσθηση ασφάλειας.
  • Ανησυχητική όμως είναι μια παρόμοια αναλογία—σχεδόν ένας στους δύο—που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τους τομείς της υγείας, της εξέλιξης/προόδου, και των προσωπικών ενδιαφερόντων.
  • Οι τομείς με τον ψηλότερο βαθμό ικανοποίησης στην ζωή των Ελλήνων είναι η οικογένεια και οι φίλοι, υπογραμμίζοντας την αξία του στενού, κοντινού ανθρώπινου περιβάλλοντος
  • Οι τομέας με τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης είναι τα οικονομικά με 7 στους 10 Έλληνες να εκφράζουν έντονη σχετική δυσαρέσκεια
  • Επίσης χαμηλή ικανοποίηση παρουσιάζουν οι τομείς της υγείας, της αίσθησης ασφάλειας, της αυτοπεποίθησης, της εξέλιξης, αλλά και των προσωπικών ενδιαφερόντων
  • Ιδιαίτερα χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης παρουσιάζουν οι νέοι 18-24 χρόνων
  •  Νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα εργασία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και τους άντρες
  • Μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον τομέα φίλοι/φιλία παρουσιάζουν οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι θέλουν να βελτιώσουν οι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες θέτει σαν πρώτο τομέα που οφείλει να βελτιώσει στη ζωή του εκείνον της υγείας/ σωματικής κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ νεαρών και μεγαλύτερων ηλικιών είναι οριακές.

Πάντως, σημαντικότατος στόχος βελτίωσης είναι -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες- η εργασία, καθώς και τα οικονομικά. Για τους νέους, πρωτεύων τομέας είναι εκείνος της εξέλιξης / προόδου.

Tι κάνουν για να βελτιωθούν;

Δεδομένων των αλλεπάλληλων δύσκολων συνθηκών που επιβαρύνουν βασικές πτυχές της καθημερινότητας, τρεις στους πέντε Έλληνες στρέφονται προς τους τομείς της ψυχοθεραπείας / προσωπικής ανάπτυξης / αυτοβελτίωσης, προκειμένου να εξελιχθούν, να καλλιεργήσουν ψυχική ανθεκτικότητα ώστε να αντεπεξέλθουν.

Περισσότερο ενεργές στον χώρο της αυτοβελτίωσης είναι οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τους άντρες και τις πιο ώριμες ηλικίες, αν και σε επίπεδο πρόθεσης για το άμεσο μέλλον ακολουθούν και οι μεγαλύτεροι.

Οι βασικότεροι τρόποι / προσεγγίσεις είναι η ανάγνωση βιβλίων αυτοβελτίωσης, η παρακολούθηση ειδικών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, και οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ενώ όσοι δηλώνουν ότι ασχολούνται καθημερινά με την αυτοβελτίωσή τους, κατά 73% αισθάνονται ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε μεγάλη/αρκετή βελτίωση του εαυτού και της ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: