Ernst & Young: Για ποιους κινδύνους ανησυχούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

Ernst & Young: Για ποιους κινδύνους ανησυχούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

Ψηφιακός μετασχηματισμός και κυβερνοασφάλεια ανησυχούν τους διευθυντές διαχείρισης κινδύνου των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κυβερνοασφάλεια ανησυχούν τους διευθυντές διαχείρισης κινδύνου των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σύμφωνα με την 8η ετήσια έκδοση της έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ) και του Institute of International Finance (IIF).

Σημειώνεται ότι στην έρευνα, συμμετείχαν στελέχη από 77 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αναδεικνύεται, πλέον, ως κύρια πηγή ανησυχίας για τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 77% να αναφέρει ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους κατά την επόμενη χρονιά, ποσοστό αυξημένο κατά 22%, σε σχέση με την έρευνα του 2015.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα (86%) ανέφερε ως κορυφαία ανερχόμενη απειλή, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, κινδύνους που σχετίζονται με τα δεδομένα (διαθεσιμότητα, εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, κλπ.).

Οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι με τις διαρκείς απειλές στον κυβερνοχώρο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι λειτουργίες διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης αποτελούν προτεραιότητα. Τα βασικά κρίσιμα καθήκοντα στο πλαίσιο των λειτουργιών διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης είναι: ο εντοπισμός των κινδύνων και η ευθυγράμμιση των στρατηγικών προσπαθειών με την ανοχή κινδύνου (71%), η καθοδήγηση ως προς τους νόμους και τους κανονισμούς που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε νέες τεχνολογίες, προϊόντα ή υπηρεσίες (49%) και η αξιολόγηση και έγκριση πριν την παρουσίαση νέων προϊόντων (47%).

Οι τράπεζες υιοθετούν νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (robotic process automation – RPA), τα chatbots και πολλά άλλα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι νέες τεχνικές και τεχνολογίες θα μειώσουν το κόστος της διαχείρισης κινδύνου, ιδίως με τη χρήση αυτοματισμών (87%), ψηφιοποίησης (64%), μηχανικής μάθησης (machine learning – 59%) και μοντέλων κινδύνου με τεχνητή νοημοσύνη (57%). Όσον αφορά στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι τρεις βασικές ανησυχίες των ερωτηθέντων είναι η κυβερνοασφάλεια και η έλλειψη πόρων πληροφορικής και ανθρώπινου δυναμικού (64%), καθώς και το κόστος (52%).