Ετοιμάζεται να αφήσει στη μοίρα τους η ΕΚΤ όσες τράπεζες κοστίζουν τεράστιες πληρωμές τόκων;

Ετοιμάζεται να αφήσει στη μοίρα τους η ΕΚΤ όσες τράπεζες κοστίζουν τεράστιες πληρωμές τόκων;
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται πολλαπλές πηγές για το πλάνο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε ένα μαζικό τραπεζικό ξεκαθάρισμα.

Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους για να απαλλαγεί από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν οι τόκοι τραπεζών οι οποίες εξαρτώνται από τις ενέσεις ρευστότητας της Φρανκφούρτης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Έπειτα από την καλπάζουσα πορεία του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων κοστίζει περί τα τα 4,6 τρισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων από την ΕΚΤ, καθώς από το -0,5% έχει φτάσει πλέον στο 0,75% μέσα σε δύο μόλις μήνες.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να καταβάλει δεκάδες δισ. ευρώ σε τόκους κάθε χρόνο ούτως ώστε να στηρίξει τα τραπεζικά αποθεματικά. Αυτό, όπως αναφέρει το Reuters, την φέρνει σε θέση να αναζητεί μεθόδους με τις οποίες θα απαλλαγεί από αυτή τη διαδικασία. Ήδη Ολλανδία και Βέλγιο φέρεται να βρίσκονται σε δεινή θέση, σημειώνει το πρακτορείο.

Η κίνηση αυτή έχει και άκρως πολιτικό χαρακτήρα, καθώς εάν ισχύσει τότε θα παρουσιάσει ένα εντελώς ακραίο προφίλ τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις τράπεζες, αυτές έχουν εξασφαλίσει αυτήν την περίοδο μια εγγυημένη τριετία χρηματοδότησης από τα δάνεια της ΕΚΤ, καθώς το επιτόκιο είναι πολύ υψηλότερο από την απόδοση που θα είχαν σε περίπτωση που απλώς κατέθεταν τα αποθεματικά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια από τις επιλογές της ΕΚΤ θα ήταν να άλλαζε τους όρους των λεγόμενων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ), κάτι που θα έκανε κατά πάσα πιθανότητα μεγάλη ζημιά σε μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα της τράπεζας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

Είναι πάντως δεδομένο πως οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ πλήξει τις τρέχουσες συμφωνίες με τις κεντρικές τράπεζες των μελών της ευρωζώνης θα φέρει τεράστιες αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, λέει το ρεπορτάζ, η ΕΚΤ βλέπει πως μπορεί να κάνει τέτοιου είδους ξαφνικές κινήσεις ούτως ώστε να διασφαλίσει τα δικά της αποθεματικά, σημειώνοντας ότι οι δανειολήπτες έχουν ήδη επωφεληθεί από τα εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια του πρόσφατου παρελθόντος.

Ήδη οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν συζητήσει προκαταρκτικά το θέμα αυτό στη συνέλευση της 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν σε αυτό πιο αναλυτικά στις επερχόμενες συνεδριάσεις της 5ης ή της 23ης Οκτωβρίου, όπου και αναμένονται ανακοινώσεις για νέα αύξηση επιτοκίων.

Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει τόκους αποθεματικών «μέχρι ενός ορίου» ενώ και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης έκανε μια αναφορά για ένα παρόμοιο πλάνο στη χώρα του.

Για παράδειγμα οι ιταλικές τράπεζες έχουν δανειστεί πολλά περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ σε σύγκριση με τα αποθεματικά τους, ενώ το αντίθετο ισχύει για άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και κυρίως τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ολλανδική τράπεζα ING έκανε λόγο για «διαταραχές στις ιταλικές χρηματαγορές» σε περίπτωση που η ΕΚΤ παύσει να αναχρηματοδοτεί μέρος των δανείων των ιταλικών τραπεζών υπό το ΣΠΠΜΑ.