Έτος bear market για τα cryptos το 2022 – Ποιοι παράγοντες φέρνουν τον «χειμώνα»

Έτος bear market για τα cryptos το 2022 – Ποιοι παράγοντες φέρνουν τον «χειμώνα»
pexels
Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η bear market είναι θέμα χρόνου, ωστόσο χρονικά είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί πότε θα συμβεί

Για δεύτερο συνεχή μήνα το Bitcoin δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει την τρέχουσα πτωτική τάση, η οποία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και από τη συσταλτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed).

Tο ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι το εξής: Να ετοιμαζόμαστε για μια νέα bear market;

Μετά το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, το Bitcoin παρουσιάζει πτωτική τάση.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει πέσει  κάτω από τα 50.000 δολάρια, εγκλωβισμενο στη ζώνη ανάμεσα απο τα  45.000 δολ. και 49.000 δολ. 

Αν και τον Νοέμβριο οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν το σενάριο της ανόδου του bitcoin στα 80.000 – 100.000 δολ., πλέον πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη συνέχιση του «bullish» κύκλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Kraken, Jesse Powell, χαρακτήρισε «πιθανή» την έναρξη ενός επενδυτικού χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα στο εγγύς μέλλον και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η αγορά ανέκαθεν υπόκειται  σε κυκλικότητα, η οποία συνδέεται κυρίως με το halving του Bitcoin, το οποίο συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια.

Γιατί bear market

Αν μη τι άλλο, συντρέχουν πολλοί λόγοι για την ύπαρξη μιας «αγοράς αρκούδων»:

  • Η ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, λόγω ενός τετραετούς κύκλου αλλαγών στον υπολογισμό των προμηθειών προς τους miners.
  • H υπερθέρμανση της αγοράς, η οποία αποδεικνύεται από τη μείωση της όρεξης για ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των θεσμικών επενδυτών.
  • Η πίεση των ρυθμιστικών αρχών.
  • Η περικοπή του προγράμματος οικονομικής τόνωσης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε από το Federal Reserve System (FRS).
  • Η ενίσχυση των πληθωριστικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι προσδοκίες για αύξηση του βασικού επιτοκίου το 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του χρηματιστηρίου και στη συνέχεια της αγοράς.

Από την άλλη, το Bitcoin δεν θεωρείται πλέον καθαρά κερδοσκοπικό μέσο, ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι που το χρησιμοποιούν για hedging. Μάλιστα, η αγορά έχει βιώσει μια τεράστια εισροή επενδύσεων από θεσμικούς. 

Επίσης, οι προηγούμενοι «χειμώνες» κάλυψαν την αγορά το 2013-2015 και το 2018-2019. Κάθε φορά, η τιμή του bitcoin έχανε περισσότερο από το 80% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό.

Και κάθε φορά η ανάπτυξη του bitcoin επαναλαμβανόταν έξι μήνες πριν από το επόμενο halving, δηλαδή τη μείωση στο μισό της αμοιβής των miners για τα μπλοκ εξόρυξης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πριν από το halving είναι  κατώτεροι από τον ρυθμό αύξησης της τιμής μετά το halving.

Αυτή είναι ήδη μια παράδοση της επίδρασης κατά το halving στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 12-18 μήνες μετά την ίδια τη μείωση της ανταμοιβής.

Έξι μήνες πριν από το halving του 2016, το bitcoin διπλασίασε την τιμή του στα 600 δολ. Μετά από 12 μήνες, τετραπλασιάστηκε σε τιμή και 18 μήνες μετά το halving του 2016, αυξήθηκε 30 φορές. Μετά από μια κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2017, η τιμή του bitcoin άρχισε σταδιακά να μειώνεται.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, μειώθηκε στα 4.000 δολ., ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 διαπραγματευόταν στα 18.000- 20.000 δολ. Αν γινόταν ένας παραλληλισμός με τον προηγούμενο «χειμώνα», τότε βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο καμπής, που το 2022 θα μετατραπεί σε πτωτική τάση.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε BTC διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του κρυπτονομίσματος.

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η bear market είναι θέμα χρόνου, ωστόσο χρονικά είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί πότε θα συμβεί.