Eurogroup: Προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το Φεβρουάριο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις

Eurogroup: Προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το Φεβρουάριο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις
epa07205890 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs and Taxation and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 03 December 2018. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δεσμεύεται για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, με την ιταλική κρίση και τις διαβουλεύσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα μικρό μόνο μέρος της συνεδρίασης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποσπά χωρίς αντιρρήσεις την σιωπηρή έγκριση των ομολόγων του για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και την εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης το Eurogroup έδωσε και ως δώρο στην κυβέρνηση μια πίστωση χρόνου έως το Φεβρουάριο για να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη μεριά του να δεσμεύεται για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση Eurogroup και ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωση, για την Ελλάδα αναφέρεται λιτά από το Eurogroup ότι όπως και σε ακόμη εννέα κράτη, το σχέδιο προϋπολογισμού «θεωρείται ότι συμμορφώνεται» με τους δημοσιονομικούς κανόνες».

Πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ χθες ανέφεραν ως επόμενο ορόσημο την 27η Φεβρουαρίου και την επόμενη έκθεση για την Ελλάδα. Επισήμαναν ότι κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης «η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη».

Ανέφεραν ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων «επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καταργεί την περικοπή των συντάξεων. Η συζήτησή του θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα με ψηφισμένη την ακύρωση του επώδυνου μέτρου.