Εξηγήσεις στην Καγκελαρία καλείται να δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Εξηγήσεις στην Καγκελαρία καλείται να δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Απαντήσεις για το εάν η NSA «κρυφάκουγε» τις συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ θα δώσει στον Γκίντο Βεστερβέλε ο Αμερικανός πρέσβης.

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν πρόκειται να κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι στις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες σχετικά με το ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Έτσι, σήμερα το πρωί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε στο γραφείο του τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Τζον Έμερσον, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για τις νέες αποκαλύψεις που αφορούν υποκλοπές από την πλευρά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης θα διατυπωθεί με σαφήνεια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατέστησε σαφές ότι στον βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες, αποδοκιμάζει απερίφραστα τέτοιου είδους πρακτικές και τις θεωρεί απαράδεκτες.

Ζήτησε δε ενημέρωση για το εύρος των παρακολουθήσεων στην Γερμανία, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει θέσει το Βερολίνο εδώ και μήνες. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Καγκελάριο ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν την επικοινωνία της».

«Αν αυτά που ακούμε είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο. Οι Αμερικανοί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Από χρόνια το περίμενα ότι το κινητό μου θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν περίμενα από τους Αμερικανούς…».

Διαβάστε ακόμη: Η NSA υπέκλεπτε τα email όλης της μεξικανικής κυβέρνησης