Φάιμαν: H έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ένα ενδεχόμενο

Φάιμαν: H έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ένα ενδεχόμενο

Ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποιεί την Ελλάδα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές η οποία συνήφθη χθες, Δευτέρα, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, δίνει στην Αθήνα μια ευκαιρία, αλλά μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει ένα ενδεχόμενο.

«Ένα Grexit θα μπορούσε να συμβεί αν δεν μπορούν να ανοίξουν οι πόρτες των τραπεζών… Μ’ αυτό τον τρόπο … μια χώρα μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα — αυτό θα περιγραφόταν τότε ως ένα Grexit. Θα μπορούσε κανείς να ολισθήσει σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Φάιμαν στην εβδομαδιαία κυβερνητική συνέντευξη Τύπου.

«Ουδείς μπορεί να πει πως αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους καταστροφή», πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος. Ο Φάιμαν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», για να διευκρινίσει στη συνέχεια, ότι η πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτέλεσε μία προβοκάτσια.

Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε ο Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας – και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επεσήμανε ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή μια πλειοψηφία, που δεν την έχει πλέον με το κόμμα του, και εκτίμησε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.