Φορολογία – κόλαφο προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017

Φορολογία – κόλαφο προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017

Μιθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται.

Ο προϋπολογισμός του 2017 που θα συζητηθεί στη Βουλή από τη νέα εβδομάδα φέρνει  βαριά φορολογία την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αγγίζουν ήδη τα 93 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Οι περισσότεροι θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές βάσει παλαιών και νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Φόρους αυξημένους κατά 36,36% θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ.

Όσοι είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν έσοδα με «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Μπαράζ αυξήσεων σε ειδικούς φόρους

Το θέμα των αυξήσεων των φόρων σε τσιγάρα και καύσιμα επαναλαμβάνεται αλλά το λαθρεμπόριο συνεχίζει τα ανθίζει.

Το Δημόσιο χάνει όχι από τον ΦΠΑ λόγω πτώσης στην κατανάλωση, αλλά από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές από τους δεκάδες χιλιάδες πρατηριούχους και περιπτερούχους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, από ασφαλιστικές εισφορές και επιδόματα ανεργίας όσων χάνουν τις δουλειές τους ή ακόμα και από τα οξύτατα προβλήματα υγείας που προκαλεί η διάθεση νοθευμένων καυσίμων και επικίνδυνων λαθραίων τσιγάρων στην αγορά.

Η κυβέρνηση θέλει το 2017 να εισπράξει 422 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, 128 εκατ. από τις αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα και 14 εκατ. από τις αυξήσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυτά θεωρητικά βέβαια, αφού την είσπραξή τους έρχεται να αμφισβητήσει Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καθώς σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η νέα ανεξάρτητη αρχή που από την πρώτη κιόλας έκθεση που εξέδωσε για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, την οποία κατέθεσε πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση στη Βουλή, κατακεραυνώνει τα μέτρα αυτά διαπιστώνοντας ότι το κράτος χάνει αντί να κερδίζει έσοδα και οι εισπράξεις στις οποίες υπολόγιζε από καπνό και καύσιμα εξατμίζονται προτού καν επιβληθούν τα μέτρα – και στους λόγους τονίζει και ότι δεν έχει φροντίσει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης των εσόδων.