Φόρος έως και 45% στα «κρυφά» εισοδήματα

Φόρος έως και 45% στα «κρυφά» εισοδήματα

Σε βάθος 15ετίας οι έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές.

Αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου που μπορεί να φτάνει μέχρι και 45% θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Όσοι εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές το «μαύρο χρήμα» θα γλυτώσουν από ποινικές διώξεις , πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης και νομιμοποίησης αδήλωτων κεφαλαίων βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των Θεσμών και δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η κυβέρνηση επιθυμεί έναν ενιαίο συντελεστή υπολογισμού του φόρου της τάξης του 35%-40%, ο οποίος όμως θα συνοδεύεται με την παροχή έκπτωσης στον φόρο που μπορεί να φτάνει σε ποσοστό ακόμη και 60%-80% για τις περιπτώσεις επένδυσης των κεφαλαίων που νομιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την αγορά ακινήτων ή την τοποθέτησή τους σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.

Ωστόσο, πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι Θεσμοί είναι αντίθετοι σε αυτή την πρόταση, προκρίνοντας τη φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης του «μαύρου» εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φτάσει μέχρι και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.

Πηγή: Ημερησία