Fortune 500: Τι λένε οι CEOs των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο για τα εταιρικά κέρδη

Fortune 500: Τι λένε οι CEOs των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο για τα εταιρικά κέρδη
Photo: pixabay.com
Του Alan Murray

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της λίστας του Fortune 500 λένε ότι το 2021 αποδεικνύεται μια καλύτερη χρονιά, από άποψη τόσο εσόδων όσο και κερδών, απ’ ό,τι είχαν προβλέψει πριν από την πανδημία.

Στην ετήσια έρευνα γνώμης του Fortune με τους 500 κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες, εν όψει της κυκλοφορίας της νέας λίστας Fortune 500 στις 2 Ιουνίου, το 53% των διευθυνόντων συμβούλων απάντησαν ότι τα έσοδα των εταιρειών τους ήταν «σημαντικά καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας» και το 51% είπε τα κέρδη τους ήταν σημαντικά καλύτερα. Μόνο το 17% δήλωσε ότι τα έσοδα ήταν χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν πριν από την πανδημία και μόνο το 14% δήλωσε ότι τα κέρδη ήταν χειρότερα από ό,τι περίμεναν.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι βλέπουν με μεγάλη πλειοψηφία τις ΗΠΑ ως τη χώρα με τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για το επόμενο έτος, με το 83% να τις επιλέγει ως τον κορυφαίο χώρο για επενδύσεις και μόνο το 12% να επιλέγει την Κίνα.

Και αναμφίβολα οι απόψεις διίστανται σχετικά με τις προοπτικές για τις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Περίπου το 23% των διευθυνόντων συμβούλων δήλωσαν ότι «μειώνουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά λόγω ανησυχίας για τον πολιτικό κίνδυνο και τη φήμη των εταιρειών», ενώ το 28% είπε ότι «αυξάνουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά λόγω επιχειρηματικών ευκαιριών». Ένα 31% δήλωσε ότι δεν ασχολείται σημαντικά με την κινεζική αγορά.

Σε μια ερώτηση της Zurich North American Insurance, ζητήθηκε από τους διευθύνοντες συμβούλους να κατατάξουν τις κορυφαίες ανησυχίες τους σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου. Ο κίνδυνος της κυβερνοασφάλειας επιλέχθηκε ως το κύριο μέλημα των δύο τρίτων των διευθυνόντων συμβούλων, υπερβαίνοντας κατά πολύ το 17% που επέλεξε την «πολιτική αστάθεια» ως το κορυφαίο μέλημά τους ή το 12% που επέλεξε την «έλλειψη ανθεκτικότητας» ενόψει της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και άλλων απειλών.

Η έρευνα διεξήχθη στην πλατφόρμα Survey Monkey και στάλθηκε απευθείας μέσω email σε όλους τους διευθύνοντες συμβούλους, με ποσοστό απόκρισης 14%. Μερικά άλλα αποτελέσματα:

Εργασιακοί χώροι: Το 51% είπε ότι στο μέλλον θα χρειαστούν «λίγο λιγότερο χώρο γραφείων απ’ ό,τι είχαμε το 2019», ενώ το 22% είπε ότι θα χρειαστούν «πολύ λιγότερο χώρο γραφείων απ’ ότι είχαμε το 2019.» Μόνο το 7% είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χώρο γραφείων.

Η κούρσα για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα: 36% δήλωσαν ότι έχουν δημοσιεύσει ένα κλιματικό σχέδιο για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα, και το 44% δήλωσε ότι «εξετάζει» ένα τέτοιο σχέδιο. Μόνο το 12% δήλωσε ότι «δεν έχουν σχέδια να υιοθετήσουν ένα σχέδιο ‘μηδενικού αποτυπώματος’ μέχρι το 2050».

Εμβολιασμοί: Μόνο το 10% δηλώνει ότι θα απαιτήσει εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στο γραφείο, με ορισμένες εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους. Το 59% είπε ότι δεν θα χρειαστούν εμβολιασμοί και το 31% είναι αναποφάσιστοι.

Απομακρυσμένη εργασία: Μόνο 3% λένε ότι πιστεύουν ότι η απομακρυσμένη εργασία 4 ημερών την εβδομάδα ή περισσότερο είναι «βέλτιστη» για την εταιρεία τους. Η πλειοψηφία – 53% – πιστεύει ότι μια υβριδική προσέγγιση, με 2 ή 3 ημέρες στο γραφείο και 2 ή 3 ημέρες στο σπίτι, είναι η βέλτιστη. Και το 39% των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύουν ότι 4 ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο στο γραφείο είναι το βέλτιστο.

Όχι σε κρυπτονομίσματα: Το 93% δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα είτε ως μέθοδο πληρωμής είτε ως στοιχείο ενεργητικού στον ισολογισμό των εταιρειών τους τα επόμενα δύο χρόνια.