Fortune: Σοκαριστικά τα στοιχεία της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Fortune: Σοκαριστικά τα στοιχεία της ΕΚΤ για την Ελλάδα

«Δεν θα έχουν μείνει και πολλά στις ελληνικές τράπεζες μόλις η ΕΚΤ αναλάβει δράση»

του Τζόφρι Σμιθ

Οι τράπεζες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αιμορραγούν ως προς τις καταθέσεις τους, καθώς ο πληθυσμός προσπαθεί να προστατευθεί από μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι επιπλέον 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις εγκατέλειψαν το τραπεζικό σύστημα τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ – περίπου το 20% του συνόλου των καταθέσεων στο σύστημα – έχουν αποσυρθεί από το Νοέμβριο, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τροφοδότησε το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης στην Ελλάδα, προκηρύσσοντας νέες εκλογές.

Οι εκλογές αυτές έφεραν μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, με μια προεκλογική πλατφόρμα που υποσχόταν στους Έλληνες ένα τέλος στη λιτότητα, χωρίς όμως να χαθεί το ευρώ. Οι πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεμένει πλέον ταχύτατα από χρήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για να ξεκλειδωθεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα υπόλοιπα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη από τη μεριά των πιστωτών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι «πάντα λίγο έκπληκτος» όποτε ακούει ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

«Είναι απίθανο να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη λύση μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε η Λαγκάρντ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στον ΔΝΤ περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο, σε τέσσερις δόσεις, και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει.

Το κατά πόσο αυτή η απειλή είναι πραγματική ή όχι θα γίνει σαφές στις 5 Ιουνίου, όταν και πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ύψους 306 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία επαναφέρουν το ερώτημα του για πόσο καιρό ακόμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – η οποία εποπτεύει τις τράπεζες στην Ελλάδα ενώ είναι παράλληλα και δανειστής έσχατης ανάγκης – θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Μη όντας σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι τράπεζες βλέπουν την τρύπα στους ισολογισμούς τους να διευρύνεται, και προσπαθούν να την κλείσουν με τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από την ΕΚΤ.

Όμως, αυτή την εβδομάδα η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει το ανώτατο όριο παροχής τέτοιας συνδρομής πάνω από το σημερινό επίπεδο των 80,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίεργη απόφασή της, δεδομένου ότι η πίεση των εκροών καταθέσεων φαίνεται να αυξάνεται. Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Αν η ΕΚΤ συνεχίζει να αρνείται να αυξήσει το όριο, τότε αργά ή γρήγορα οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν στο ακέραιο τις αιτήσεις για ανάληψη καταθέσεων. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτή η στιγμή θα δώσει το έναυσμα για την καθιέρωση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και αυτό θα προκαλούσε τον όλεθρο στην Ελλάδα, δεν θα έφτανε από μόνο του να ωθήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης. Θα ανάγκαζε, ωστόσο, την κυβέρνηση και τους πιστωτές της να βάλουν ένα τέλος στην πεντάμηνη αναμέτρησή τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Πηγή: Fortune.com