Φωτοβολταϊκά: Γιατί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προειδοποιεί για τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές

Φωτοβολταϊκά: Γιατί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προειδοποιεί για τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές
Photo: pixabay.com
Σε ανακοίνωσή της, η SolarPower Europe δήλωσε ότι τα εμπορικά εμπόδια στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια «στρατηγική χαμένης ευκαιρίας».

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές, εν μέσω φόβων ότι η διακοπή των προμηθειών προϊόντων από την Κίνα θα βλάψει σοβαρά την ικανότητα της Ευρώπης να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση.

Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για τις εισαγωγές, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για προϊόντα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτό το μήνα έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς για την προστασία των παραγωγών της ΕΕ από τις φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία εξετάζει επιλογές, όπως είναι η εμπορική προστασία, προκειμένου να προστατεύσει τους τοπικούς κατασκευαστές φωτοβολταϊκών από την πτώση των παγκόσμιων τιμών, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Reuters.

«Οι δασμοί δεν αποτελούν καλή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας», δήλωσε ο Gunter Erfurt, Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου του βιομηχανικού ομίλου SolarPower Europe, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν παραγωγούς, μεγάλους αγοραστές και εταιρείες που εμπλέκονται στην εγκατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντί να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία μέσω δασμών, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για τις ηλιακές εγκαταστάσεις που προέρχονται από την ανθεκτική ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ενώ η ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί σταθερά», δήλωσε ο Erfurt, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής ηλιακών κυψελών Meyer Burger.

Σε ανακοίνωσή της, η SolarPower Europe δήλωσε ότι τα εμπορικά εμπόδια στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια «στρατηγική χαμένης ευκαιρίας» και τους προέτρεψε να βοηθήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές να αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την υποστήριξη των τοπικών εργοστασίων βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η SolarPower Europe δεν αναφέρθηκε ρητά στην Κίνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προμηθεύεται περισσότερο από το 90% των συστατικών για ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν διαμαρτυρηθεί για μια «πλημμύρα» κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ στην ευρωπαϊκή αγορά, που προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος κατασκευής και τους αναγκάζουν να μειώσουν τις δικές τους τιμές και τα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, ο κλάδος φοβάται ότι ο περιορισμός των κινεζικών προμηθειών θα προκαλούσε επανάληψη της περιόδου 2013-2018, όταν οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκαν προσωρινά – συμπίπτοντας με τα όρια της ΕΕ στις αδασμολόγητες εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και κυψελών.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ εγκατέστησε πέρυσι ισχύ ρεκόρ 40 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: