Φόβοι για κατάρρευση των αγορών χρέους. Ο πληθωρισμός τρομάζει τους επενδυτές

Φόβοι για κατάρρευση των αγορών χρέους. Ο πληθωρισμός τρομάζει τους επενδυτές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αγορές σταθερού εισοδήματος υποχωρούν…  

Πορεία υποχώρησης αρχίζει να λαμβάνει η παγκόσμια αγορά ομολόγων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις, που δείχνουν να αναζωπυρώνονται, έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να αντιστρέψουν τις απόψεις τους.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές είχαν καταφύγει στο σταθερό εισόδημα τις πρώτες εβδομάδες του 2023, με την προσδοκία ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα τερμάτιζαν σύντομα τη νομισματική σύσφιξη.

Δείκτης Bloomberg που παρακολουθεί κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε άνοδο έως και 4% τον περασμένο μήνα, το καλύτερο ξεκίνημα του έτους. 

Ωστόσο, τα εν λόγω κέρδη έχουν εξανεμιστεί, λόγω της επιμένουσας υπερθέρμανσης της δραστηριότητας ειδικά στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό στοιχείο σχετικά ήταν πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση, που παραμένει υπερανθεκτική, αλλά και ο δείκτης PCE για τον πληθωρισμό, τον οποίο παρακολουθεί η Fed, και που αυξήθηκε, έναντι προσδοκιών για μείωση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις στα ομόλογα αυξήθηκαν, γεγονός το οποίο επηρέασε δυσμενώς και τα χρηματιστήρια, και ιδιαίτερα της Wall Street, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να γράφει απώλειες 2,7%, σε επίπεδο εβδομάδας.

«Είχαμε έλεγχο πραγματικότητας», δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην State Street, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που αναμενόταν από τις αγορές πριν από μερικές εβδομάδες «έμοιαζε λίγο ουτοπική».

Ανατροπή

 Η μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις ΗΠΑ, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, και ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 6,4% – επίσης πάνω από τις προβλέψεις.

Την Παρασκευή, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για την αύξηση των τιμών, η βασική μηνιαία προσωπική καταναλωτική δαπάνη (εξαιρουμένων ενέργειας και τροφίμων), αυξήθηκε από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο 0,6%. Οι αγορές, οι οποίες προηγουμένως αντανακλούσαν στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές το 2023, τώρα προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 5,4% έως τον Ιούλιο, με το πολύ μία μόνο μείωση μέχρι το τέλος του έτους. 

«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αγορές προεξόφλησαν περικοπές επιτοκίων, ελπίζοντας ότι αυτός ο κύκλος θα τελειώσει νωρίτερα. Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η Fed επρόκειτο να μειώσει τον πληθωρισμό με επιτυχία και γρήγορα. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από όσο πίστευαν οι άνθρωποι» δήλωσε η Idanna Appio, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη First Eagle Investment Management.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκροές

Σε μια αντανάκλαση του μεταβαλλόμενου κλίματος, οι ροές των ομολογιακών κεφαλαίων έχουν αντιστραφεί τις τελευταίες εβδομάδες – ιδιαίτερα στο πιο ριψοκίνδυνο άκρο του πιστωτικού φάσματος. Σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, που εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Ιανουάριο, αυτή την εβδομάδα σημείωσαν τις μεγαλύτερες εκροές από τον Οκτώβριο.

Παγκοσμίως, περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εκρεύσει από εταιρικά ομολογιακά κεφάλαια με αξιολόγηση «junk» μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, μετά από καθαρές εισροές 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο επασφάλιστρο για να διατηρούν εταιρικό χρέος υψηλής απόδοσης και χαμηλής αξιολόγησης από ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα, όταν η ανάκαμψη της αγοράς μείωσε τις ανησυχίες για αθετήσεις.  

Ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο «για το άμεσο μέλλον». «Δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων το 2023 και έτσι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε άγχος στα πιο επικίνδυνα ομόλογα», είπε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών αποτελεί αναγνώριση της επιμονής της Fed από την αρχή του έτους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένη περίοδο. 

Μια έρευνα μεταξύ στελεχών της Fed από τον Δεκέμβριο έδειξε ότι αναμένουν πως το μέγιστο επιτόκιο θα φτάσει στο 5,1%. Τώρα, ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται εάν οι προβλέψεις της ίδιας της κεντρικής τράπεζας είναι πολύ συντηρητικές. «Υπάρχει πιθανότητα να υπερβούμε το ποσοστό του 6%. Εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να δείχνουν βελτίωση, υπάρχει πιθανότητα η Fed να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη αυτή τη στιγμή και τα επιτόκια να πρέπει να ανέβουν περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Calvin Tse, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Αμερικής στην BNP Paribas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: