FT: Η Γερμανία ζητούσε «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

FT: Η Γερμανία ζητούσε «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Βερολίνο επιδίωκε haircut σε μεγάλους καταθέτες αλλά έπεσε στην πλήρη άρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τη συζήτηση στην Ευρωζώνη για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, αλλά και για τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία ζήτησε να υπάρξει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ. Την πρόταση αυτή όμως κάθετα απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.

Άλλωστε αυτές τις πιέσεις είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ στις 3 Σεπτεμβρίου.  «H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών. Επίσης ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds)» είχε δηλώσει σχετικά.

Το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες.

Ακόμα επιδιώκει να έχουν οι τράπεζες σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενων οδηγιών της ΕΕ και τη διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το γερμανικό non paper εδώ