Γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Καρδίτσας

Γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Καρδίτσας

Μάθετε ποια ειναι τα παραδοσιακά πιάτα της καρδιτσιώτικης γαστρονομίας.

Της Χριστίνας Ζάχου

Όταν επισκεφτείς την Καρδίτσα ή κάποια από τα παραδοσιακά χωριά της, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας πολύ καλά. Κρεατικά, πίτες και γλυκά του κουταλιού με σπιτικό γιαούρτι είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αγροτική ζωή.

Οι γεύσεις της Καρδίτσας μου είναι πολύ οικείες μιας και είναι ο τόπος καταγωγής του μπαμπά μου. Θυμάμαι από μικρό κοριτσάκι τη γιαγιά μου να ζυμώνει ψωμί, να φτιάχνει πίτες, τραχανά και χυλοπίτες. Από την άλλη, ο παππούς λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έφτιαχνε λουκάνικα.

Οι κάτοικοι στα χωριά της Καρδίτσας είναι αρκετά αυτόνομοι, καθώς η πρώτη ύλη βρίσκεται στο κήπο τους. Ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια, μπάμιες, αγκινάρες είναι μόνο μερικά από τα λαχανικά που έχουν στο κήπο τους, ενώ από τα νοικοκυριά δεν λείπει το αλεύρι για να φτιάχνουν τις πεντανόστιμες πίτες τους. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν την παράδοση φτιάχνοντας μόνες τους τυρί, χυλοπίτες και τραχανά

Τα παραδοσιακά πιάτα της καρδιτσιώτικης γαστρονομίας:

  •  Χορτόπιτα –από τις πιο νόστιμες πίτες με ποικιλία χόρτων από τον κήπο της κάθε νοικοκυράς, μπόλικα μυρωδικά και λίγη φέτα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Solife.gr