Gazprom σε Ουκρανία: «Πληρώστε ή αυξάνουμε τις τιμές»

Gazprom σε Ουκρανία: «Πληρώστε ή αυξάνουμε τις τιμές»

Τον ενεργειακό κολοσσό βάζει στο διπλωματικό και οικονομικό παιχνίδι για την Ουκρανία ο Πούτιν. 

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους. «Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει αλλά όχι όπως θα θέλαμε (…) Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους», δήλωσε ο Αντρέι Κρουγκλόφ επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom. Ο Κρουγκλόφ πρόσθεσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.

Διαβάστε σχετικά: O οικονομικός πόλεμος του «γαλάζιου χρυσού»

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία της Ουκρανίας.

«Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής υποστήριξης», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στη διάρκεια ενός συμβουλίου μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης. «Γίνονται διαβουλεύσεις, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος της ημέρας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Πάντως ο Σιλουάνοφ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.