Γιατί η Microsoft δεν βγάζει χρήματα από τα Windows;

Γιατί η Microsoft δεν βγάζει χρήματα από τα Windows;
Photo:

Τι συμβαίνει και τα κέρδη της εταιρείας μειώνονται διαρκώς;

Τα τελευταία οικονομικά της στοιχεία ανακοίνωσε η Microsoft, η οποία σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις των κινητών και στις υπηρεσίες cloud, ενώ οι γενικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Παρά τους καλούς αριθμούς των πωλήσεων της εταιρείας, τα έσοδα από τα αντίγραφα του λειτουργικού συστήματος των Windows σε καινούργιους υπολογιστές, μια σίγουρη πηγή εσόδων της εταιρείας για πολλά χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 13%.

Ο λόγος; Αρχικά, το κοινό που αγοράζει υπολογιστές έχει μειωθεί ή έχει μείνει στάσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερες συσκευές που είναι ικανές να τρέξουν το καινούργιο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, ο λόγος που τα κέρδη της εταιρείας έχουν μειωθεί έχει να κάνει με το γεγονός πως το 2013 η Microsoft έφτασε πολύ κοντά στο να σταματήσει να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους εταιρικούς πελάτες των Windows XP, μια κίνηση που παρακίνησε αρκετά IT και accounting departments να ανανεώσουν τα παλιά λειτουργικά συστήματα, με νεώτερα όπως τα Windows 8. Η απομάκρυνση, όμως, από τα XP δεν αύξησαν ιδιαίτερα τις πωλήσεις των Windows. Αξίζει να σημειωθεί πως η Microsoft πούλησε φθηνότερα αντίγραφα των Windows σε ακαδημαϊκούς αγοραστές μειώνοντας κι άλλο τα έσοδα.

Το μέλλον φαίνεται δύσκολο για την εταιρεία, που ανακοίνωσε την ανανέωση των συστημάτων σε Windows 10 εντελώς δωρεάν. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αύξηση των χρηστών, αλλά όχι των εσόδων.