Γιατί ο Καναδάς απαγορεύει WeChat και Kaspersky σε κυβερνητικές συσκευές – Οι κίνδυνοι που επικαλείται

Γιατί ο Καναδάς απαγορεύει WeChat και Kaspersky σε κυβερνητικές συσκευές – Οι κίνδυνοι που επικαλείται
epa08685856 A generic illustration shows the logo of Chinese internet media app WeChat on a phone, in Beijing, China, 21 September 2020. Chinese-owned mobile app WeChat was set to stop operation in the U.S. on midnight 20 September 2020. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμεση η αντίδραση της Κίνας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδάς απαγόρευσε τη Δευτέρα την κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και το ρωσικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς Kaspersky σε κυβερνητικές κινητές συσκευές λόγω κινδύνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια, αλλά δήλωσε ότι οι κυβερνητικές πληροφορίες δεν έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε μετά από αξιολόγηση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καναδά ότι το WeChat που ανήκει στην Tencent και οι εφαρμογές της Kaspersky με έδρα τη Μόσχα «παρουσιάζουν ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών του Καναδά, το οποίο εποπτεύει τη δημόσια διοίκηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση για κινεζικές επιχειρήσεις χωρίς πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία, με το πρόσχημα της διατήρησης της ασφάλειας των δεδομένων, η οποία αποτελεί τυπική γενίκευση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Είπε ότι η απαγόρευση καταχράστηκε την εθνική εξουσία και καταστέλλει αδικαιολόγητα τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ελπίζουμε ότι η καναδική πλευρά θα απορρίψει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις, θα τηρήσει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και θα παράσχει ένα δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Wang Wenbin σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Τρίτη.

Η Kaspersky δήλωσε έκπληκτη και απογοητευμένη και ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στην εταιρεία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

«Καθώς δεν υπήρξαν στοιχεία ή διαδικασίες που να δικαιολογούν με άλλο τρόπο αυτές τις ενέργειες, είναι άκρως αβάσιμες και αποτελούν απάντηση στο γεωπολιτικό κλίμα και όχι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της Kaspersky», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η WeChat δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Η απόφαση για την αφαίρεση και τον αποκλεισμό των εφαρμογών WeChat και Kaspersky ελήφθη για να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα και τα δεδομένα της κυβέρνησης του Καναδά παραμένουν ασφαλή και προστατευμένα και συνάδουν με την προσέγγιση των διεθνών εταίρων μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του καναδικού ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς τον Φεβρουάριο απαγόρευσε το TikTok, την εφαρμογή που ανήκει στην κινεζική εταιρεία Bytedance από τις κυβερνητικές συσκευές, για τους ίδιους λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: