Γιατί η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στο γκολφ; – Η ελληνική πραγματικότητα

Γιατί η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στο γκολφ; – Η ελληνική πραγματικότητα
Τι αναφέρει η έκθεση Golf Tourism Market Forecast and Analysis  

Διαρκώς ακούμε το αίτημα των επαγγελματιών που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εστίαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα προσελκύσουν ποιοτικούς ταξιδιώτες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων. 

Μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία φαίνεται να κινείται ανοδικά και εμφανίζει προοπτική ανάπτυξης είναι εκείνη των τουριστών που δηλώνουν λάτρεις του γκολφ!

Σύμφωνα με τη μελέτη The Golf Tourism Market Forecast and Analysis 2021-2025, που εκπονήθηκε από την Technavio η οποία συνεργάζεται με περισσότερες από 100 εταιρείες του Fortune 500 για περισσότερα από 16 χρόνια, μέχρι το 2025 η αγορά τουρισμού γκολφ θα αγγίξει τα 41,04 δις δολάρια. Η έκθεση προβλέπει ότι η αγορά θα σημειώσει μια επιταχυνόμενη δυναμική ανάπτυξης με CAGR (Compound Annual Growth Rate) 17,83%. 

Οι αναλυτές της Technavio έχουν κατηγοριοποιήσει την παγκόσμια αγορά τουρισμού γκολφ ως μέρος της παγκόσμιας αγοράς ξενοδοχείων, θέρετρων και γραμμών κρουαζιέρας.

Όπως επισημαίνεται, ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθοδηγούν την αγορά του τουρισμού γκολφ είναι η αυξανόμενη έμφαση στη δημιουργία υποδομών παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα γήπεδα γκολφ συγκεντρώνονται στις 20 κορυφαίες χώρες του γκολφ, ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Το 2020, υπήρχαν περισσότερα από 38.000 γήπεδα γκολφ σε όλο τον κόσμο, με την πλειονότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων να βρίσκεται σε ιδιωτικά κλαμπ, θέρετρα γκολφ και ακίνητα με επίκεντρο το γκολφ, καθιστώντας τα απρόσιτα στο ευρύ κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια, τα παιχνίδια fantasy golf έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα.  

Για όσους δεν γνωρίζουν, το fantasy golf είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν εικονικές ομάδες επαγγελματιών παικτών γκολφ. Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγουν τα rosters τους συμμετέχοντας σε ένα προσχέδιο στο οποίο είναι διαθέσιμοι όλοι οι σχετικοί παίκτες γκολφ, με παιχνίδια που συνήθως περιλαμβάνουν παίκτες στο US PGA Tour και το European Tour. 

Η αλήθεια είναι πως το “φανταστικό – εικονικό” γκολφ έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα σε μια εποχή που η δημοτικότητα του πραγματικού παιχνιδιού μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι άσβεστο, από την άλλη πλευρά απαιτούνται νέες επενδύσεις σε φυσικούς χώρους που θα προσφέρουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία.

Η Technavio επισημαίνει ότι το 53% της ανάπτυξης της αγοράς θα προέλθει από τη Βόρεια Αμερική, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι οι Πολιτείες που θα πρωταγωνιστήσουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη της αγοράς σε αυτήν την περιοχή θα είναι ταχύτερη από την ανάπτυξη της αγοράς στη ΜΕΑ και τη Νότια Αμερική. 

Η παρουσία καλά ανεπτυγμένων οικονομιών, ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η διαθεσιμότητα ποικιλίας εδαφών καθώς επίσης και η εκτεταμένη προβολή του αθλήματος από τα μέσα ενημέρωσης, θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της αγοράς τουρισμού γκολφ στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πραγματικότητα

Μπορεί στην Ελλάδα το γκολφ να μην έχει τόσους πολλούς οπαδούς, όμως τα γήπεδα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, όπου οι λάτρεις του γκολφ ακολουθούν μια διαδρομή με θέα στη θάλασσα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα γήπεδα του εξωτερικού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στο παρελθόν η Διεθνής Ενωση Golf Tour Operators (IAGTO) έχει βραβεύσει την Costa Navarino ως το καλύτερο European Golf Resort, ενώ δύο βραβεία απέσπασε το ξενοδοχείο στην 8η τελετή γκαλά απονομής των World Golf Awards 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το Υπουργείο Τουρισμού εστιάζοντας σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού θα δημιουργήσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας ως προορισμού ταξιδιών πολυτελείας.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες αφορούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα η χώρα μας να δυσκολεύεται να κάνει αισθητή την παρουσία της σε αυτό το πεδίο.