Γιατί στη Νέα Υόρκη σκέφτονται να απαγορεύσουν τα απορρυπαντικά σε μορφή κάψουλας

Γιατί στη Νέα Υόρκη σκέφτονται να απαγορεύσουν τα απορρυπαντικά σε μορφή κάψουλας
Photo: pixabay.com
Ο πλανήτης σε αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Λόγω των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την απαγόρευση των απορρυπαντικών σε μορφή κάψουλας.

Αυτά τα προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται με πολυβινυλική αλκοόλη (PVA), επίσης γνωστή ως PVOH, έχουν μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Πρόσφατα, το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, James Gennaro, παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προτείνει την απαγόρευση της πώλησης ή διανομής απορρυπαντικών που περιέχουν PVA. Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλο που τα απορρυπαντικά σε κάψουλες διαλύονται στο πλυντήριο, το PVA παραμένει ένα πλαστικό υλικό. Το νομοσχέδιο επισημαίνει ότι τα μικροπλαστικά (κομμάτια πλαστικού μήκους μικρότερου των 5 χιλιοστών) και τα νανοπλαστικά (ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού) προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος.

Παγκοσμίως, παράγονται περισσότεροι από 700.000 τόνοι PVA κάθε χρόνο, με την ποσότητα αυτή να αυξάνεται κατά 4% ετησίως σύμφωνα με μελέτη του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά προϊόντα που περιέχουν PVA πωλούνται στην αγορά και θεωρούνται “φιλικά προς το περιβάλλον“. Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ περιλαμβάνει το PVA στη λίστα “Safer Choice”, προωθώντας τη χρήση λιγότερο επιβλαβών συστατικών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ορισμένων κατασκευαστών, όπως η P&G, ότι το PVA δεν σχετίζεται με τη ρύπανση από μικροπλαστικά, επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό το υλικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει την παρουσία PVA σε ύδατα και ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα.

Η προοπτική της απαγόρευσης των συγκεκριμένων απορρυπαντικών ανοίγει μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της καταναλωτικής άνεσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς η κοινωνία προσπαθεί να βρει βιώσιμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: