Γιατί τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Google έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από κάθε οδηγό

Γιατί τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Google έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από κάθε οδηγό

Δοκιμάστε να ξεπεράσετε 300 χρόνια εμπειρίας.

της Κίρστεν Κορόσεκ

Πριν από επτά χρόνια, η Google ξεκίνησε να αναπτύσσει μια φουτουριστική ιδέα: αυτοκίνητα με λογισμικό τόσο προηγμένο που θα μπορούσαν να οδηγούν εκείνα αντί για τους ανθρώπους.

Σήμερα, ο στόλος οχημάτων χωρίς οδηγό της Google καταφέρνει να κινηθεί χωρίς προβλήματα μέσα σε πολύπλοκες οδηγικές συνθήκες σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ και έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία νεοσύστατων επιχειρήσεων και αυτοκινητοβιομηχανιών που προσπαθούν να αναπτύξουν την ίδια τεχνολογία.

«Το 2009 ξεκινήσαμε αυτό το τρελό ερευνητικό έργο που έμοιαζε με ιδέα επιστημονικής φαντασίας», λέει ο Ντμίτρι Ντολγκόφ, επικεφαλής της τεχνολογίας οχημάτων χωρίς οδηγό της Google. «Και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα.».

Τα οχήματα χωρίς οδηγό της Google έχουν διανύσει 2 εκατομμύρια μίλια σε δημόσιους δρόμους σε καθεστώς πλήρους αυτονομίας, εκ των οποίων το 90% ήταν στους δρόμους της πόλης, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες που βρίσκονταν στο δρόμο, τα αυτοκίνητα της Google έχουν τώρα το ισοδύναμο 300 ετών ανθρώπινης οδηγικής εμπειρία.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τα περισσότερα από 3.000.000 μίλια που «οδηγεί» κάθε μέρα το λογισμικό των αυτοκινήτων στους προηγμένους προσομοιωτές της Google.

Το λογισμικό της Google δοκιμάζεται σε τροποποιημένα SUV RX450h της Lexus, καθώς και ένα πρωτότυπο όχημα που εισήχθη το 2015, που είναι χωρίς πεντάλ ή τιμόνι και βασίζεται σε αισθητήρες και λογισμικό.

Το πρωτότυπο είναι εξοπλισμένο με ένα εφεδρικό τιμόνι και φρένα όταν κινείται σε δημόσιους δρόμους. Η Google ελπίζει να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία της από το 2020, έχοντας λίγο περισσότερο από τρία χρόνια για να τελειοποιήσει το λογισμικό της, να λύσει ζητήματα που αφορούν την πολύπλοκη και συνεχώς εξελισσόμενη νομοθεσία, και να λανσάρει το προϊόν της.

Η Google είχε λύσει το 90% των προβλημάτων των οχημάτων χωρίς οδηγό εντός των δύο πρώτων ετών, λέει ο Ντολγκόφ. Το εναπομείναν 10% είναι αυτό στο οποίο η Google δαπανά τον περισσότερο χρόνο της.

Για να ξεπεράσει το εναπομείναν αυτό 10% των προβλημάτων, οι μηχανικοί έχουν επικεντρωθεί σε προηγμένες δεξιότητες οδήγησης, όπως την κατανόηση του πώς να αναγνωρίζει και να κινείται ένα όχημα μέσα σε κατασκευαστικές ζώνες, να ερμηνεύει τα σήματα με τα χέρια από τους ποδηλάτες, και να προσδιορίζει και να αντιδρά σε οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η ομάδα προσπαθεί επίσης να κάνει τα οχήματά της πιο ανθρώπινα.

Τέλος, η ομάδα εργάζεται για να εμπλουτίσει τα αυτοκίνητα με εξαιρετικά σπάνιες εμπειρίες – είτε με την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους είτε στον προσομοιωτή – έτσι ώστε το λογισμικό να είναι καλύτερα προετοιμασμένο όταν προκύπτουν περίεργες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα της Google έχουν αντιμετωπίσει πάπιες στο δρόμο, μια γυναίκα σε μια αναπηρική καρέκλα που κυνηγούσε μια γαλοπούλα και, πιο πρόσφατα, ένα άλογο.

Και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν οχήματα χωρίς οδηγό.

Η Tesla και η Uber, καθώς και παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η General Motors και η Toyota, αναπτύσσουν τεχνολογία οχημάτων χωρίς οδηγό. Έπειτα υπάρχει η αυξανόμενη παρουσία νεοσύστατων εταιρειών, κυρίως της Nutonomy, που πουλάει λογισμικό για οχήματα χωρίς οδηγό και έχει καταφέρει να τους νικήσει όλους στην αγορά με μια υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό που λειτουργεί στη Σιγκαπούρη.