Γιατί τελικά «έπεσε» το Facebook- Η εταιρεία σπάει τη σιωπή της

Γιατί τελικά «έπεσε» το Facebook- Η εταιρεία σπάει τη σιωπή της

Το «μπλακ άουτ» επηρέασε όχι μόνο εκατομμύρια προσωπικούς λογαριασμούς παγκοσμίως, αλλά και διαφημιστικές καμπάνιες που τρέχουν στην πλατφόρμα του.

Αφού επί σχεδόν 24 ώρες το Facebook, και μαζί με αυτό οι «αδελφές» πλατφόρμες Instagram, Whatsapp και Messenger, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που έκαναν δύσκολη τη ζωή πολλών χρηστών ανά τον κόσμο, τελικά αποκατέστησαν πλήρως τη λειτουργία τους.

Όπως το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό, το πρόβλημα- το πιο μακρόχρονο στην ιστορία του- οφειλόταν σε ένα ανθρώπινο λάθος προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή-εξυπηρετητή (server) του δικτύου του, κάτι που είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις τύπου «ντόμινο».

Οι αναλυτές, σύμφωνα με τους «New York Times» και το BBC, επεσήμαναν ότι το συμβάν αποτελεί μια υπενθύμιση πως ακόμη και οι πιο ισχυρές εταιρείες του διαδικτύου, οι οποίες απασχολούν τους καλύτερους ειδικούς των υπολογιστών και διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, τελικά δεν μπορούν να αποφύγουν το ανθρώπινο λάθος και τις συνέπειες του.

Το πρόβλημα πυροδοτήθηκε από «αλλαγές στις ρυθμίσεις ενός server», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook. Το αρχικό λάθος γιγαντώθηκε σταδιακά και δημιούργησε ένα ολοένα επεκτεινόμενο πλέγμα προβλημάτων στο δίκτυο του Facebook, που ήταν αδύνατο να διορθωθεί γρήγορα, σύμφωνα με έναν νυν και έναν πρώην εργαζόμενο που διατήρησαν την ανωνυμία τους, καθώς δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Facebook, «πολλοί άνθρωποι είχαν δυσκολία πρόσβασης στις εφαρμογές και στις υπηρεσίες μας. Επιλύσαμε τα προβλήματα και τα συστήματα μας έχουν επανέλθει. Λυπούμαστε πολύ για την ενόχληση και εκτιμούμε την υπομονή του καθενός».

Όμως μερικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά ότι το Facebook χρειάστηκε τόσο χρόνο για να δώσει μια εξήγηση. Από την άλλη, η ιστοσελίδα Downdetector, που καταγράφει τα προβλήματα στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι έλαβε 7,5 εκατομμύρια παράπονα σχετικά με διάφορα προβλήματα στο Facebook και στις άλλες εφαρμογές. Όπως είπε ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας Τομ Σάντερς, «ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει μπλακ-άουτ τέτοιας κλίμακας».

Το Facebook προσπαθεί ακόμη να καταλάβει πώς το αρχικό πρόβλημα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις μέσα σε λίγες ώρες. Όπως και άλλες διαδικτυακοί γίγαντες, περηφανεύεται ότι ποτέ δεν βγαίνει offline, αλλά τελικά φαίνεται πως αρκεί ένα μικρό ανθρώπινο λάθος για να κινδυνεύσει. Κάτι που είναι ανησυχητικό, καθώς όπως είπε ο Σάντερς, «η ανοχή για τέτοια μπλακ-άουτ έχει μειωθεί και οι άνθρωποι περιμένουν ότι οι online υπηρεσίες θα λειτουργούν άψογα επί 365 μέρες το χρόνο».

Πέρα από τους ιδιώτες χρήστες, ενοχλητικά είναι τέτοια προβλήματα επίσης για τις διαφημιστικές εταιρείες και τους διαφημιζόμενους, που χάνουν πρόσκαιρα την επαφή με το κοινό τους.

Δείτε ακόμη: Το Facebook ξανά σε μπελάδες: Υπό έρευνα οι πρακτικές του από Ανώτατο Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη