Γιούνκερ: Ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ θα είναι Σοσιαλιστής

Γιούνκερ: Ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ θα είναι Σοσιαλιστής

Ο υποψήφιος νέος πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τον πιθανό αντικαταστάτη του Όλι Ρεν.

Τώρα που «έκλεισε» την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε την αναζήτηση του αντικαταστάτη του Όλι Ρεν στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κι έδωσε σήμερα για πρώτη φορά ένδειξη του ποιος θα μπορούσε να είναι, λέγοντας πως θα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Επικρατέστεροι για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών εμφανίζονταν μέχρι σήμερα ο Γάλλος πρώην υπουργός Πιερ Μοσκοβισί και ο νυν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μια άλλη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση είναι η Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ρώμη προωθεί την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζάνι Πιτέλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να επιλέξει έναν Σοσιαλιστή για τη θέση αυτή, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ξεκίνησε σήμερα, με τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές, έναν μαραθώνιο ακροάσεων με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο την 15η Ιουλίου θα κληθεί να επικυρώσει την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Κεντρώων ο Γιούνκερ ελπίζει ότι θα εκλεγεί άνετα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να υπολογίζει σε μια άνετη πλειοψηφία 479 ψήφων σε σύνολο 751.

Διαβάστε ακόμη:

Πήρε το «χρίσμα» για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο «σκληρός» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ