Γυρίζει η Δύση την πλάτη στην Ουκρανία;

Γυρίζει η Δύση την πλάτη στην Ουκρανία;
epa10416336 British Army servicemen with their main battle tank Challenger 2 during Ukraine Military Aid Meeting in Tapa military camp, Estonia, 19 January 2023. British Defense minister attended a meeting on Ukraine military aid at the Tapa Military Camp in Estonia, ahead of the Ramstein format meeting, an international meeting of donors providing military aid to Ukraine took place, where Estonia, the United Kingdom, and several other countries presented their newest aid packages. At an international meeting called together on the initiative of Estonia and the United Kingdom, participating states presented their newest military aid packages for Ukraine, which also include a significant amount of heavy weapons. EPA/VALDA KALNINA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία έκαναν το πρώτο βήμα. Στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι για να εξασφαλίσει μελλοντική στρατιωτική βοήθεια.

Κλίμα ανησυχίας για τη στήριξη που παρέχουν τα κράτη της Δύσης στην Ουκρανία ενδέχεται να προκληθεί στο Κίεβο, μετά από την απόφαση της Πολωνίας να σταματήσει την αποστολή όπλων προς την Ουκρανία. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στο πεδίο του πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναζητά επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι. «Θα επικεντρωθούμε κυρίως στον εκσυγχρονισμό και τον γρήγορο εξοπλισμό του πολωνικού στρατού προκειμένου να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, και αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο ίδιος.

Η Βαρσοβία θεωρούνταν από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι χώρες έχουν έρθει σε ρήξη για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, αφού η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι επέκτεινε την απαγόρευσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Κομισιόν  αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ανησυχία στη Δύση

Στη Σλοβακία, ο υποψήφιος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα πως «είμαστε μια ειρηνική χώρα. Δεν θα στείλουμε ούτε σφαίρα στην Ουκρανία».

Αν τηρήσει την υπόσχεσή του, θα πρόκειται για τεράστια αλλαγή πολιτικής για τη Σλοβακία, η οποία μέχρι τώρα είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, στα ανατολικά της σύνορα, στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Η Μπρατισλάβα έχει προσφέρει όπλα και ισχυρή πολιτική στήριξη στο Κίεβο μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η ρητορική του Φίτσο έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της Σλοβακίας, σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες.

Με την αντεπίθεση της Ουκρανίας να μην έχει σημειώσει ιδιαίτερες επιτυχίες – εγείροντας ερωτήματα για το πόσο διάστημα οι σύμμαχοι του Κιέβου μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική και στρατιωτική τους βοήθεια– οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιζητούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν κοινό μέτωπο εναντίον της Μόσχας.

«Σφυροκόπημα» από τη Ρωσία

Την ώρα που «τρέχουν» οι εξελίξεις στις χώρες της Δύσης, στο πεδίο του πολέμου η Μόσχα πραγματοποίησε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση των τελευταίων εβδομάδων σε ολόκληρη την Ουκρανία, πλήττοντας ενεργειακές εγκαταστάσεις, κάτι που, σύμφωνα με αξιωματούχους, φάνηκε να είναι η πρώτη ομοβροντία μιας νέας αεροπορικής εκστρατείας κατά του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν σε πέντε ουκρανικές περιοχές στα δυτικά, το κέντρο και τα ανατολικά, αναβιώνοντας μνήμες από πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες υποδομές τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές για εκατομμύρια Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του τσουχτερού κρύου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ των οποίων ένα 9χρονο κορίτσι, και ένας περιφερειακός κυβερνήτης δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστούς ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο επίκεντρο η στήριξη των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου μετά από την ομιλία του στον ΟΗΕ θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, καθώς οι σκεπτικιστές των Ρεπουμπλικανών αμφισβητούν το κατά πόσον το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει ένα νέο γύρο βοήθειας για τη χώρα του, παρά τη βραδύτερη από την προσδοκώμενη πρόοδο στην καταπολέμηση των Ρώσων.

Ο Ζελένσκι θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και στρατιωτικούς ηγέτες στο Πεντάγωνο.

Ακόμα, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των επιτροπών εθνικής ασφάλειας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

«Αν υπάρχει κάποιο “μονοπάτι” για τη νίκη στην Ουκρανία, δεν το άκουσα σήμερα. Και άκουσα επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στα αιτήματα χρηματοδότησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζος Χόλι, σφοδρός επικριτής της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τη δεύτερη δόση πυρομαχικών διασποράς που εκτοξεύονται από ένα πυροβόλο Howitzer 155 χιλιοστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com