Το «γκόσπελ» της Κάρλα Χάρις

Το «γκόσπελ» της Κάρλα Χάρις

Η νέα «τσαρίνα» του προέδρου Ομπάμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αποκαλύπτει τι είναι αυτό που κρατάει καθηλωμένες κάποιες επιχειρηματίες.

της Κατρίν Νταν 

Οι γυναίκες επιχειρηματίες σε όλη την Αμερική μόλις προσέθεσαν μία νέα επιθετική υποστηρίκτριά τους στην «παρέα» τους. Το πρόσωπο που κλήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα να ηγηθεί του Εθνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Γυναικών είναι η Κάρλα Χάρις, μία βετεράνος της Γουόλ Στριτ, συγγραφέας και μουσική καλλιτέχνιδα γκόσπελ τραγουδιών, η οποία γνωρίζει αρκετά για το τι χρειάζεται για να πετύχει κάποια σε έναν τομέα που κυριαρχείται εδώ και καιρό από άντρες.

Η Χάρις, αντιπρόεδρος διαχείρισης πλούτου στη Morgan Stanley, έλαβε το πτυχίο της στα οικονομικά και το μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ, προτού πάει στον τραπεζικό όμιλο. Εκεί, ανελίχθηκε γρήγορα από το ένα τμήμα στο άλλο – πρώτα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, μετά στις αγορές επενδυτικών κεφαλαίων, και ύστερα στην πλατφόρμα ανερχόμενων μάνατζερ, όπου η Χάρις έδινε συμβουλές πρωτίστως σε γυναίκες.

Το Fortune την έχει κατατάξει στη λίστα με τα «50 Ισχυρότερα Μαύρα Στελέχη» στην Αμερική το 2002.

Τι χρειάζονται λοιπόν οι γυναίκες επιχειρηματίες;

Έναν καλό επαγγελματικό «σπόνσορα», λέει η Χάρις, η οποία μπορεί και παράσχει πραγματική πρόσβαση σε κεφάλαιο, πελάτες, και επιχειρηματικούς ηγέτες.

Οι σπόνσορες, σύμφωνα με την Χάρις, δεν είναι το ίδιο με τους μέντορες. Οι σπόνσορες δεν θα σου δώσουν μόνο συμβουλές, αλλά είναι εν ενεργεία πρεσβευτές για την καριέρα ή την επιχείρησή σου. Ένας σπόνσορας, λέει η Χάρις, είναι κάποιος που θα σε προτείνει σε άλλους και θα «ξοδέψει το πολύτιμο πολιτικό του κεφάλαιο για σένα».

Για τις γυναίκες επιχειρηματίες, ο κατάλληλος σπόνσορας θα τις γνωρίσει σε εν δυνάμει καταναλωτές ή θα αντλήσει περαιτέρω κεφάλαιο από επενδυτές. Όμως, ο πραγματικά αποτελεσματικός σπόνσορας είναι αυτός που κατανοεί άριστα την επιχείρηση και τις λειτουργίες της. Τέλος, η Χάρις λέει ότι ένας καλός σπόνσορας είναι «κάποιος που έχει την επιρροή να πετύχει κάτι για σένα».

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές γένους θηλυκού από τον Γουόρεν Μπάφετ

Η ανάγκη για επιρροή είναι εμφανής από τους αριθμούς. Οι γυναίκες έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το 30% των αμερικανικών εταιρειών -περίπου 7,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις- αλλά λαμβάνουν μόλις 11% (1,2 τρισεκατ. δολάρια) όλων των εσόδων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Γυναικών, το οποίο έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο στον Λευκό Οίκο, το Κονγκρέσο και τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ένας λόγος, σύμφωνα με το συμβούλιο, είναι ότι οι εταιρείες των γυναικών δεν αντιπροσωπεύονται τόσο καλά όσο των αντρών σε κλάδους υψηλότερου τζίρου.

Το 2009, η Χάρις μοιράστηκε ένα μέρος των σχετικών με την καριέρα συμβουλών της σε ένα βιβλίο με τίτλο Ανάμενε να κερδίσεις: Αποδεδειγμένες Στρατηγικές Επιτυχίας από μία Βετεράνο της Γουόλ Στριτ (Expect to Win: Proven Strategies for Success from a Wall Street Vet). Επιπλέον, έχει τραγουδήσει ζωντανά σε συναυλίες και έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους μουσικής γκόσπελ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εργάζεται με θρησκευτική ζέση για την επίτευξη των στόχων της ως προς τις γυναίκες επιχειρηματίες. Το να βοηθηθεί η Αμερική να φτιάξει και να επεκτείνει περισσότερες γυναικείες επιχειρήσεις, λέει η ίδια, «είναι μία πολύ σημαντική αποστολή, ιδιαίτερα σήμερα». Και αποτελεί παράδειγμα και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Πόσες είναι οι γυναίκες εκατομμυριούχοι;