H ΕΚΤ δεν σταματάει (προς το παρόν) να αγοράζει ομόλογα

H ΕΚΤ δεν σταματάει (προς το παρόν) να αγοράζει ομόλογα
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 04: Mario Draghi, President of the European Central Bank arrives for his first press conference following the monthly ECB board meeting in the new ECB headquaters on December 4, 2014 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι αναφέρουν αξιωματούχοι για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι.

Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν είναι στα πλάνα της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν γίνει όμως αυτό, μάλλον θα μπει σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο και όχι από τώρα.

Ήδη πηγές με γνώση του θέματος έσπευσαν να τονίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Όπως αναφέρουν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τις προοπτικές για την οικονομία και το ευρώ.

Επίσης το πρόγραμμα θα «τρέχει» μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα-στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Τρεις πηγές, εντός ή κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσαν ότι η όποια θεμελιώδης αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής πιθανόν να γίνει αργότερα, με τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν οι αξιωματούχοι θα έχουν ενημερωθεί για τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, κάτι που θεωρείται πιθανότερο σενάριο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη λεπτομερή ανάλυση πριν προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή», δήλωσε μία από τις πηγές.
Αυτό και πάλι θα δώσει στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περιθώριο να χρησιμοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση για να υπαινιχθεί ανεπισήμως για το τι ενδεχομένως να ακολουθήσει. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει