H FDA εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 16 και 17 ετών

H FDA εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 16 και 17 ετών
A nurse fills a syringe with the Pfizer Biontech vaccine Comirnaty at the vaccination center of German speciality chemicals company Evonik in Hanau, western Germany, on Mai 19, 2021, amid the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by THOMAS LOHNES / AFP) Photo: AFP
O FDA δίνει έγκριση στις δόσεις ενίσχυσης εμβολίων COVID-19 για τα άτομα 16 και 17 ετών λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

της Megan Leonhardt

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επέκτεινε την Πέμπτη την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για την αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του COVID-19, ώστε να συμπεριλάβει εφήβους που είναι επί του παρόντος 16 ετών και άνω.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τις αναμνηστικές δόσεις για νέους 16 και 17 ετών, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί άμεσα, σύμφωνα με την Washington Post. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια έφηβοι αυτής της ηλικιακής ομάδας έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έγκριση της Πέμπτης ακολουθεί την απόφαση του περασμένου μήνα από τον FDA να επιτρέψει σε όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω να λάβουν μια αναμνηστική δόση των εμβολίων των Moderna και Pfizer. Επί του παρόντος, περίπου το 24% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 18 ετών έχουν λάβει αναμνηστική δόση κατά του COVID-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Pfizer, η οποία υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τον FDA για την αναμνηστική της δόση για νέους 16 και 17 ετών στα τέλη Νοεμβρίου, είπε ότι η έγκριση του FDA ήταν ένα «κρίσιμο ορόσημο» στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του COVID.

«Από την αρχή, στοχεύαμε στο να παρέχουμε ισχυρή, ασφαλή προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η πανδημία. Ενώ νέες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του COVID-19 και οποιεσδήποτε μελλοντικές παραλλαγές είναι να εμβολιαστούν πλήρως όλα τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις με την πρώτη σειρά των δύο δόσεων και μια αναμνηστική δόση όπως συνιστάται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.

«Το να εμβολιαστείτε πλήρως και να κάνετε την αναμνηστική σας δόση είναι ένα σημαντικό τείχος ενάντια σε αυτόν τον ιό όσον αφορά το τι σας κάνει», είπε πρόσφατα στο Fortune ο Michael Osterholm, κορυφαίος επιδημιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Για παράδειγμα, ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια για τον COVID μπορεί να έχουν χαμηλότερα ποσοστά προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, γενικά αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Ανάλογη πορεία φαίνεται να ακολουθεί και η Όμικρον.

Πηγή: fortune.com