H γυναίκα που φωτογράφισε πρώτη τη δολοφονία Κένεντι

H γυναίκα που φωτογράφισε πρώτη τη δολοφονία Κένεντι

Τη στιγμή που η σφαίρα χτυπούσε τον Αμερικανό πρόεδρο η Μέρι Αν Μούρμαν πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής.

Μισός αιώνας έχει περάσει από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ.Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν απασχολώντας ακόμα και σήμερα την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εκείνο το μοιραίο βράδυ, μια γυναίκα, απλή νοικοκυρά 31 ετών τότε, έτυχε να διαλέξει μια θέση – «κλειδί» όπως αποδείχτηκε, ανυπομονώντας να φωτογραφήσει τον JFK και την Tζάκι, την στιγμή που θα περνούσε από μπροστά της η αυτοκινητοπομπή, στο Ντάλας του Τέξας.

Η Μέρι Αν Μούρμαν (Κράμερ) ήταν η γυναίκα που πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής της μηχανής, ακριβώς την στιγμή που η πρώτη σφαίρα από το όπλο του Λι Χάρβεϊ Όσβλαντ, χτυπούσε τον Αμερικανό πρόεδρο. Σήμερα, η γυναίκα αυτή στα 81 της χρόνια μιλώντας στο δίκτυο ΝΒC θυμάται τα γεγονότα και αν και δεν δηλώνει οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, που αντέχουν ακόμη και μισόν αιώνα μετά, πιστεύει ωστόσο ότι η επίσημη εκδοχή για την δολοφονία Κένεντι, είναι λειψή και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα.

.Ούτε μπορούσε να διανοηθεί ότι την στιγμή που πατούσε το κουμπί της καινούργιας της polaroid, το «μπαμ» που άκουσε ήταν ο πρώτος πυροβολισμός. «Στην αρχή δεν συνειδητοποίησα τι συνέβη και νόμιζα ότι ήταν κάποιο πυροτέχνημα. Είδα τα μαλλιά του Κένεντι να τινάζονται. Αλλά δεν ήταν απλώς τα μαλλιά του, ήταν κομμάτι από το κεφάλι του» δηλώνει στην εκπομπή The Today Show, η Mούρμαν. «Άκουσα τον πυροβολισμό, κατέβασα την μηχανή, άκουσα άλλους δυο πυροβολισμούς».

Μάλιστα η γυναίκα βρισκόταν τόσο κοντά στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόεδρο, ώστε άκουσε την Τζάκι Κένεντι να ουρλιάζει :«Θεέ μου! Τον πυροβόλησαν!».

Στο θρυλικό βίντεο της δολοφονίας από τον Αb. Zapruder, έχει αποτυπωθεί η νεαρή γυναίκα με ένα μπλε αδιάβροχο, καθώς ετοιμάζεται να βγάλει την φωτογραφία.

Αμέσως μετά, ένας δημοσιογράφος πλησίασε την Μούρμαν και την συνόδευσε μέχρι τα γραφεία τοπικής εφημερίδας, ώστε να εμφανίσουν μαζί την φωτογραφία και να δουν τι είχε αποτυπωθεί στο φιλμ.

Το στιγμιότυπο, δείχνει την Τζάκι να σκύβει προς το μέρος του συζύγου της, καθώς αυτός φαίνεται να γέρνει πίσω στο κάθισμα. «Ήταν τραυματική στιγμή, πραγματικά. Η σκέψη πάντα επιστρέφει: Είδα έναν άνθρωπο να δολοφονείται μπροστά στα μάτια μου. Αυτή η σκέψη εξακολουθεί να είναι στο μυαλό μου ακόμη και τώρα».

Η Μούρμαν συμφώνησε να δημοπρατηθεί την περασμένη βδομάδα η αυθεντική φωτογραφία, αλλά η απόπειρα δεν ήταν επιτυχής, καθώς δεν μπόρεσε να πιάσει την αναμενόμενη τιμή (50.000- 75.000 δολάρια).

Διαβάστε ακόμη: Όλες οι γυναίκες του Τζον Φ. Κένεντι