H startup που επέλεξε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πιο επιλεκτική κι από το Χάρβαρντ

H startup που επέλεξε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πιο επιλεκτική κι από το Χάρβαρντ

Ξέρεις ότι πηγαίνεις καλά όταν έχεις Facebook και Google να σε στηρίζουν.

Η Andela, μια startup με ιστορία δύο ετών, εκπαιδεύει developers λογισμικού στην Αφρική και τους προσφέρει θέσεις πλήρους απασχόλησης σε διεθνείς εταιρείες.

Ήδη, απασχολεί σχεδόν 200 μηχανικούς στα γραφεία της στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στο Λάγος της Νιγηρίας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 24 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης όπου την πρωτοκαθεδρία είχε το Chan Zuckerberg Initiative, το ειδικό ταμείο που έχουν ιδρύσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Πρισίλα Τσαν. Παράλληλα, κέρδισε κι άλλον έναν επενδυτή, την GV (Google Ventures) σε αυτόν τον γύρο.

Η συγκεκριμένη startup είναι τρομερά επιλεκτική: μέχρι τώρα έχει λάβει πάνω από 40.000 αιτήσεις για την υπηρεσία εύρεσης εργασίας ενώ έχει κάνει δεκτές μόλις το 0,7% αυτών.

Η διαδικασία επιλογής έχει διάφορα στάδια και περιλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων, συνέντευξη, και συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών διάρκειας δύο εβδομάδων.

Η αξιολόγηση αφορά πτυχές όπως η αλληλεπίδραση με τους άλλους μαθητές και η συμβολή στην κοινότητα.

Στο τέλος της διαδικασίας, μια επίλεκτη μερίδα των συμμετεχόντων γίνονται developer της Andela και εντάσσονται σε ένα επιπλέον πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας έξι μηνών στην εταιρεία.

Στη συνέχεια, κάθε επιλεγμένο μέλος του προγράμματος στέλνεται σε μια συνεργαζόμενη εταιρεία, όπως η IBM, η Google, η Microsoft και η Facebook, όπου και εργάζεται με μισθό για τέσσερα χρόνια.

«Είμαστε σε θέση να εκμεταλλευόμαστε τη μεγαλύτερη δεξαμενή ανεκμετάλλευτου ταλέντου στον κόσμο» λέει ο Τζέρεμι Τζόνσον, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Andela.

Μεγάλη έμφαση δίδεται στην ένταξη περισσότερων γυναικών σε τεχνικούς ρόλους. Εξάλλου, αυτό είναι ένα αδύνατο σημείο για τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, καθώς μόλις 20% των developer λογισμικού είναι γυναίκες.

Στόχος της Andela είναι το 35% των developer λογισμικού με τους οποίους συνεργάζεται να είναι γυναίκες.

Ύστερα από την εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης, η εταιρεία θα επιδιώξει να επεκτείνει το δίκτυο των developer της και να εντάξει σε αυτό μια τρίτη αφρικανική χώρα πριν το 2017.