H Uber μπήκε στη λίστα του Fortune 500, αλλά μπορεί να μην παραμείνει εκεί

H Uber μπήκε στη λίστα του Fortune 500, αλλά μπορεί να μην παραμείνει εκεί
epa07560791 Signage on the floor of the New York Stock Exchange before today's initial public offering for Uber in New York, New York, USA, 10 May 2019. Shares of the stock in the company are being listed at 45 US dollars per share which will reportedly raise the company at least 8.1 billion US dollars / 7.2 billion euros. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί η εισαγωγή για πρώτη φορά της επιχείρησης στη λίστα του αμερικανικού Fortune μπορεί να μην έχει συνέχεια.

του Adam Lashinksy

Η 66η έκδοση της λίστας Fortune 500 μόλις δημοσιεύτηκε, πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τους αναγνώστες του Fortune.

Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αυξάνονται σχεδόν πάντα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το 2019 δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ αύξησαν κατά 4% τα συνολικά τους έσοδα σε σχέση με πέρυσι, στα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον συντάκτη του Fortune, Scott DeCarlo, που είναι βασικός υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας, υπήρξαν μόλις επτά χρονιές από το 1955 που μειώθηκαν τα συνολικά έσοδα: το 1958, το 1982, το 1986, το 1991, το 2002, το 2009 και το 2015. (Η τελευταία χρονιά, εν μέσω εκρηκτικής ανόδου του χρηματιστηρίου, εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, η οποία έπληξε τις εταιρείες ενέργειας).

Η μεγαλύτερη μείωση μέσα σε ένα έτος ήταν 8,67% το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ποσοστιαία μείωση του επόμενου έτους δεν θα υπερβεί αυτήν την πτώση.

Οι πέντε πιο ακριβές εταιρείες στη λίστα (αλλά όχι οι κορυφαίες εταιρείες λόγω της βάσης εσόδων) είναι όλες εταιρείες τεχνολογίας. Καμία έκπληξη.

Δεκαεπτά εταιρείες κάνουν το ντεμπούτο τους στη λίστα. Η μία είναι η Uber, η εταιρεία  επιβατικών μεταφορών που τώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την έλλειψη μετακινήσεων λόγω του lockdown. Πάντως, αν λάβουμε υπόψη μας τα προβλήματα της εταιρείας, παρότι η Uber μπήκε στη λίστα για πρώτη φορά φέτος – στη λίστα μπαίνουν κυρίως εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και η Uber εισήλθε στο χρηματιστήριο πέρυσι – είναι πολύ πιθανό να βρεθεί εκτός λίστας την επόμενη χρονιά.

Πηγή: fortune.com