Η Alibaba φαίνεται να συνετίστηκε μετά το «χαστούκι» των αντιμονοπωλιακών αρχών

Η Alibaba φαίνεται να συνετίστηκε μετά το «χαστούκι» των αντιμονοπωλιακών αρχών
epa06710593 (FILE) - A file photo dated 17 March 2014 showing people walking in the headquarters campus of Alibaba Group, mother company of Chinese e-commerce giants Taobao and Tmall, in Hangzhou, Zhejiang province, China (re-issued 04 May 2018). Alibaba on 04 May 2018 reported their fiscal year 2018 results, saying their full year revenue grew 58 per cent to 39,898 million USD and core commerce revenue grew 60 per cent, while profit growth reached over 40 per cent and annual free cash flow was at 15.8 billion USD. Alibaba says they expect overall revenue for fiscal year 2019 to grow above 60 per cent. EPA/CRAB HU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άνοδος στην τιμή της μετοχής παρά το πρόστιμο των 2,3 δισ. ευρώ.

Ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου Alibaba διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι θα συμμορφωθεί με τις «συνετές συστάσεις» των μονοπωλιακών αρχών, μετά το πρόστιμο των 2,3 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση, και η μετοχή της έκανε ράλι στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με την ελπίδα η εταιρία γύρισε σελίδα. Η Alibaba, σύμβολο στη Κίνα της επιτυχίας στην ψηφιακή οικονομία, βρίσκεται από τον Δεκέμβριο υπό έρευνα με την «υποψία μονοπωλιακών πρακτικών».

Οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν το Σάββατο ότι ο όμιλος, παιδί του χαρισματικού επιχειρηματία Τζακ Μα, έκριναν ένοχη την εταιρία και επέβαλαν βαρύ πρόστιμο.

Η Alibaba κατηγορήθηκε κυρίως για το ότι απαιτούσε αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα τους στις πλατφόρμες της, σε βάρος των ανταγωνιστικών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Αποδεχόμαστε με ειλικρίνεια αυτές κυρώσεις και θα συμμορφωθούμε πλήρως» δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Τζόι Τσάι όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Επωφεληθήκαμε από τις συνετές συμβουλές (των ρυθμιστικών αρχών) για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τον αντιμονοπωλιακό νόμο…Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα» διαβεβαίωσε.

Το ύψος του προστίμου αντιστοιχεί στο 4% του κύκλου εργασιών του 2019 της Alibaba, που ανήλθε σε 455,7 δισ. γιουάν (58,45 δισ. ευρώ) σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το πρόστιμο «δεν θα έχει αρνητικές» στις δραστηριότητες της Alibaba, διαβεβαίωσε από την πλευρά του τους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Τζανγκ.

Ο όμιλος υποσχέθηκε να μειώσει το λειτουργικό κόστος για τους εμπόρους χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες του.

Δεσμεύσεις που, απ’ ό,τι φαίνεται, καθησύχασαν τους επενδυτές: η μετοχή της Alibaba ενισχύθηκε έως και 9% σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου τελεί υπό διαπραγμάτευση εκτός του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Alibaba για να συμμορφωθεί με τις ρυθμιστικές αρχές «πιθανόν θα περιορίσουν την αύξηση» των εσόδων της και θα βαρύνουν τα κέρδη της, ανέφερε σε έκθεση ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, που αποσύρθηκε επισήμως από την Alibaba το 2019 αλλά παραμένει μεγαλομέτοχος, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στο μικροσκόπιο των αρχών.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν την τελευταία στιγμή την κολοσσιαία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ύψους 34 δισεκ. δολαρίων της Ant Group, θυγατρική της Alibaba στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ανήσυχο από την επιρροή του, το Πεκίνο έχει επίσης ζητήσει από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) τον περασμένο μήνα.