Η αποστολή της Σουηδίας να απαλλαγεί από τα μετρητά μάλλον το παράκανε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χώρα αποφάσισε να περάσει στην ψηφιακή εποχή, αλλά τα πάντα γίνονται γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Το σχέδιο της Σουηδίας να προωθήσει τις ψηφιακές συναλλαγές αντί των μετρητών είχε μια απροσδόκητη παρενέργεια: προχωρά πάρα πολύ γρήγορα.

Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία πλήρους μετάβασης στις πληρωμές μέσω καρτών και κινητών, και ο μεγάλος αριθμός ψηφιακών συναλλαγών έχει τρομάξει τις αρχές ως προς το πόσο θα χρειαστεί για να ανταποκριθούν τα συστήματα πληρωμών.

Παρότι σε όλη τη χώρα είναι πλέον συνηθισμένες οι ταμπέλες που γράφουν «δεν δεχόμαστε μετρητά» σε καταστήματα και εστιατόρια, πλέον ακόμη και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν σταματήσει να διαχειρίζονται μετρητά.

Παρότι η χρήση κάρτας ή κινητού για πληρωμές δεν είναι κάτι δύσκολο για τους νέους, ο κόσμος μεγαλύτερης ηλικίας ή με οικονομικά προβλήματα, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κι όταν ένα κατάστημα δεν δέχεται μετρητά, τότε οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να καταναλώσουν.

Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία επαναξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου για τις πληρωμές, ούτως ώστε να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.