Οι αριθμοί μίλησαν: Χίλαρι ή Τραμπ;

Οι αριθμοί μίλησαν: Χίλαρι ή Τραμπ;

Πως μοιράζεται η τράπουλα στις Πολιτείες των ΗΠΑ - Το βαρόμετρο των αμερικανικών Εκλογών σε γραφήματα. 

Η εκλογική αναμέρτηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ πλησιάζει με τους Αμερικανούς πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι, έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους σε δυο τηλεοπτικά debates και το τρίτο, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες, αναμένεται να αποτελέσει την κορωνίδα της λογομαχίας, λασπολογίας και δημαγωγίας, πρακτικές τις οποίες επικαλούνται αμφότεροι ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ και η πρώην ΥΠΕΞ, Κλίντον.

Διαβάστε ακόμη: Αμερικανικές Εκλογές 2016: Λάσπη και σκάνδαλα μεγατόνων

Βάσει των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για την πιθανή έκβαση, σε πολιτείες όπου παραδοσιακά ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα, η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί προβάδισμα. Η πιθανότητα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών να επιχειρήσει να αφήσει για λίγο πίσω του την οργισμένη ρητορική και να αναδείξει ένα πιο ψύχραιμο προφίλ,  σίγουρα υπάρχει και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τράπουλα των πολιτειών ίσως ξαναμοιραστεί. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί που πιστεύουν ότι θα το κάνει, καθώς ο ίδιος κλέβει τις εντυπώσεις όχι για αυτά που λέει- μιας και σε πολλά θέματα βασίζεται σε φήμες και προσωπικές πεποιθήσεις- αλλά στο πως τα λέει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεπτικού δικτύου Fox News, η οποία είναι δυναμική και αναδιαμορφώνεται καθημερινά ο χάρτης των προγνωστικών διαμορφώνεται ως εξής:

Η Χίλαρι θα υπερισχύσει με 307 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τράμπ θα έρθει δεύτερος με 181.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2012,  ο χάρτης των αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε με σαφές προβάδισμα για τον Μπαράκ Ομπάμα με 332 εκλέκτορες και ο Μιτ Ρόμνεϊ ήρθε δεύτερος με 206.

 

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Χίλαρι Κλίντον έρχεται πρώτη με ποσοστό 45% και ο Ντόναλντ Τράμπ δεύτερος με διαφορά 7 μονάδων και ποσοστό 38%. Ο Γκάρι Τζόνσον από το φιλελεύθερο κόμμα βρίσκεται τρίτος με 7% και την τετράδα κλείνει η Ζιλ Σταίμ από του Πράσινους, με 3%.

 

Οι πολίτες, ερωτήθηκαν επίσης για το ποιος από τους δυο υποψηφίους είναι ειλικρινής και άξιος εμπιστοσύνης. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι αναλόγως με τα διάφορα σκάνδαλα και περιστατικά που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο ένα χρόνο, οι Κλίντον και Τραμπ, έχουν πολλές φορές υπάρξει σε απόσταση αναπνοής. Σημαντικό στοιχείο που απορρέει από το διάγραμμα, είναι η μεγάλη διαφορά με την οποία ξεκίνησαν και η σύγκλιση η οποία επήλθε στην πορεία. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τράμπ “χτύπησε” το υψηλότερο ποσοστό στην εμπιστοσύνη των πολιτών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 όταν διαμήνυε τον διωγμό των μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ και το κλείσιμο των συνόρων για αυτούς, ως την “μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα”.

Σήμερα, δυο περίπου εβδομάδες πρίν από την κάλπη, οι Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν ότι μάλλον δεν εμπιστεύονται  ιδιαίτερα ούτε την Κλίντον, ούτε τον Τράμπ, με τη διαφορά τους να περιορίζεται στην μια μονάδα. Την ίδια ώρα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στους νέους, ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι προτιμά έναν… μετεωρίτη παρά τους Κλίντον και Τράμπ.

Σε αυτό το γράφημα, το Fox News, παρουσιάζει τα ποσοστά που λαμβάνει ο κάθε ένας από τους δυο υποψηφίους σχετικά με σημαντικά ζητήματα για τις ΗΠΑ όπως η εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό και η δημόσια υγεία. Η Χίλαρι υπερισχύει σε όλους του τομείς σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής ίσως λόγω της προηγούμενης εμπειρίας της και δεδομένου του θερμόαιμου χαρακτήρα του Τράμπ που συχνά προβαίνει σε ρατσιστικές δηλώσεις. Η διαφορά των Κλίντον και Τράμπ αμβλύνεται σε ότι αφορά την οικονομία της χώρας, όπου τους χωρίζουν τρείς μόνο ποσοστιαίες  μονάδες.

Τέλος, παρακάτω αναδεικνύονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους Αμερικανούς πολίτες. Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η οικονομία και οι θέσεις εργασίας και στη δεύτερη η τρομοκρατία και διεθνής ασφάλειας.