Η blueground ανοίγει τις πόρτες της στο Fortune

Η blueground ανοίγει τις πόρτες της στο Fortune

Ο Θάνος Γεραμάνης μας υποδέχεται σε ένα απ' τα σπίτια που διαχειρίζονται και μας μιλά για το success story της εταιρείας.

Μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο οι ελληνικές startups πασχίζουν για να επιβιώσουν, η blueground έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά. Να χαράξει τη δική της πορεία, να κάνει το πολυπόθητο άνοιγμα στο εξωτερικό και σήμερα να αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες νέες επιχειρήσεις που έχει να δείξει το οικοσύστημα.

Την στιγμή που η Αθήνα ζούσε τον μεγαλύτερο καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας, οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας υποδέχτηκαν σε ένα απ’ τα σπίτια που διαχειρίζονται – σε μια όαση μέσα στην πόλη, μας μίλησαν  για το δίκτυο τους, την τελευταία χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε πώς είναι ένα εντυπωσιακό ακίνητο από τα πολλά που διαχειρίζεται η blueground.

Είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά των εταιρικών ταξιδιωτών για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής, μια αγορά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνάει σε αξία τα 125 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 5 εκ. στελέχη εταιριών μετακομίζουν σε κάποια άλλη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της δουλειάς τους, ενώ σχεδόν 2 εκατ. είναι εκείνοι που χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς λόγους.

Το δίκτυο της blueground

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 260 ακίνητα στην Αθήνα που προορίζονται για εταιρικούς ταξιδιώτες, και περίπου 80 ακίνητα στο κέντρο, στα προάστια της πόλης και σε νησιά για τουριστική εκμετάλλευση. Επιπλέον, στις άλλες δύο χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα ακίνητα ανέρχονται σε 60 και 70 αντίστοιχα.

Η εταιρεία διαχειρίζεται ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, που πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Ο Θάνος Γεραμάνης, Partner & Country Manager για την Ελλάδα εξηγεί στο Fortune πώς δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διαδικασία επιλογής των ακινήτων, με βασικό κριτήριο την τοποθεσία τους.

Όπως εξηγεί, στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι πελάτες και αυτό σημαίνει ότι δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον κοντά σε «εταιρικούς άξονες». Το δίκτυο της blueground καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές της παραλιακής, το κέντρο των Αθηνών και τα Βόρεια Προάστια με λίγα καταλύματα να βρίσκονται μετά την Κηφισιά, όπως αυτό που μας φιλοξένησαν στην περιοχή της Εκάλης.

Εκτός απ’ τα γεωγραφικά κριτήρια, συγκεκριμένη ομάδα αναλαμβάνει τον ποιοτικό έλεγχο των ακινήτων για να εξασφαλίσει πώς μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες και στη συνέχεια προχωρούν στην μακροχρόνια μίσθωση από 3 έως 5 χρόνια.

Οι κρατήσεις των ακινήτων μπορεί να γίνει μέσα από τρία κανάλια, αναλύει ο Θάνος Γεραμάνης. Απευθείας, μέσα απ’ την ιστοσελίδα τους, προπληρώνοντας το 25% της τιμής, όπου δίνεται η επιλογή της επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που ο πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος και θέλει να αλλάξει κατοικία. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο πως η blueground προσφέρει έκπτωση για κρατήσεις εξαμήνου ή χρόνου.

«Έχουμε συστήσει μια ομάδα εταιρικών πωλήσεων» εξηγεί ο Θάνος, αναλύοντας το δεύτερο κανάλι μέσω του οποίου έρχονται πελάτες. Η ομάδα αυτή, μιλάει άμεσα με τις εταιρείες που έχουν προσωπικό,  το οποίο αναμένεται να ταξιδέψει και τους πουλάει απευθείας τα πακέτα της.

Τέλος, υπάρχει μια συνεργασία τόσο με μεσιτικά γραφεία, όσο και με γραφεία που αναλαμβάνουν ολόκληρη τη διαδικασία της μετακόμιση, τα οποία διαθέτουν το δικό τους δίκτυο και με τους οποίους βρίσκονται σε επαφή όποτε υπάρξει ανάγκη.

Το προφίλ του ταξιδιώτη

Τα σπίτια που προσφέρουν υπόσχονται να καλύψουν κάθε ανάγκη ενός εταιρικού ταξιδιώτη, αλλά και της οικογένειάς του. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρει από ένα ακίνητο με ένα δωμάτιο, μέχρι ακίνητο με πισίνα, ακόμα και μονοκατοικία που μπορεί να φιλοξενήσει μια ολόκληρη οικογένεια.

Ζήτησα απ’ τον Θάνο να μου σκιαγραφήσει του προφίλ του μέσου εταιρικού ταξιδιώτη στην Ελλάδα. Ποιοι είναι, δηλαδή, αυτοί που επισκέπτονται τη χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους. «Ως επί τω πλείστον πρόκειται για Ευρωπαίους  middle – senior επαγγελματίες γύρω στα 40+, οι οποίοι έρχονται περίπου για έξι με οχτώ μήνες στην Αθήνα, συνήθως με τις οικογένειες τους» απαντάει.

«Είναι δύσκολο, όμως, να κάνουμε γενικεύσεις. Αφού συνεργαζόμαστε στενά με πρέσβεις χωρών που έρχονται για χρόνια στην Ελλάδα, με πελάτες που μπορεί να έρθουν για συγκεκριμένα πρότζεκτ εδώ, ακόμα και με ποδοσφαιριστές που ανανεώνουν διαρκώς το συμβόλαιο τους» προσθέτει.

Ένα, όμως, είναι σίγουρο. Η επιτυχία της εταιρείας είναι ξεκάθαρη. Με υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση των σπιτιών (σ.σ. πάνω απ’ το 30% των ιδιοκτητών εμπιστεύτηκαν τα ακίνητα τους στα χέρια τους την ανακαίνιση των ακινήτων) με ένα κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 9.000 ευρώ ανάλογα τις ανάγκες και προσφέροντας βοήθεια 24/7, η εταιρεία παρουσιάζει σχεδόν 100% πληρότητα.

Στην Ελλάδα, έρχονται πάνω από 2.000 εταιρικοί ταξιδιώτες ετησίως. «Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη συγκριτικά με την προσφορά, που συχνά αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε πελάτες επειδή δεν έχουμε διαθεσιμότητα».

Η ομάδα, όμως, δεν επαναπαύεται και  επενδύει διαρκώς στο μάρκετινγκ, ώστε να αυξάνονται διαρκώς οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τις κατοικίες τους.

Σχετικά με τον ανταγωνισμό, ο Θάνος δηλώνει: «Ανταγωνιστές μας είναι τα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες που δίνουν κατευθείαν τα ακίνητα τους σε μεσιτικά (συνήθως πολυτελείς κατοικίες), και φυσικά νέες εταιρείες που μπαίνουν στον χώρο . Δεν μας αγχώνει ο ανταγωνισμός, ίσα – ίσα μας δίνει κίνητρο να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι.»

Το όφελος του ιδιοκτήτη

Έχουμε κάνει μια εκτενή αναφορά μέχρι τώρα στα οφέλη που έχουν όσοι επιλέξουν να μείνουν σε μια απ’ τις κατοικίες της εταιρείες. Μεγάλο είναι εξίσου το όφελος και για τους ιδιοκτήτες αφού μπορούν να έχουν ένα σταθερό εισόδημα, χωρίς καμία υποχρέωση. Οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν πως το ακίνητο τους θα ενοικιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 έως 5+ χρόνια), ενώ το επίπεδο των ταξιδιωτών εξασφαλίζει πώς το σπίτι δε θα υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, σε συμβόλαια πενταετίας με τους ιδιοκτήτες, το κόστος την ανακαίνισης σε περίπτωση που την έχει επωμιστεί ο ίδιος μπορεί να τους καταβάλλεται με τη μορφή ενοικίου ανά μήνα, αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους.

Ακόμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να «προπληρώσουν» τα έπιπλα της ανακαίνισης και η blueground να τους καταβάλει ένα «επιτόκιο» της τάξεως του 10%. Μετά το τέλος της συμφωνίας, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αγοράσουν τα όλα τα έπιπλα στο 50% της τιμής. «Αρκετοί βλέπουν αυτή τη διαδικασία σαν μια επένδυση» εξηγεί ο Θάνος.

«Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πλήρως το όφελος και γι αυτό μας συστήνουν και σε άλλους ιδιοκτήτες» προσθέτει.

Η δυναμική της Τουρκίας

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση. Το δημοψήφισμα και όσα αυτό επέφερε, αλλά και μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ανησυχήσει την κοινή γνώμη και όπως ήταν αναμενόμενο έχει κάνει αρκετούς ταξιδιώτες ιδιαίτερα διστακτικούς.

Η εταιρεία είχε επιλέξει τη γειτονική χώρα για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εξαιτίας της ζήτησης που υπήρχε και του κενού που εντόπισε στην αγορά. Δε θα μπορούσα, λοιπόν, να μην ρωτήσω πόσο έχει επηρεάσει η κατάσταση αυτή τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Θάνος εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος. «Η αγορά της Τουρκίας αυξάνεται διαρκώς, με πάνω από 50.000 εταιρικούς ταξιδιώτες. Μπορεί ο τουρισμός να έχει παρουσιάσει πτώση μεγαλύτερη από 40% λόγω τον γεγονότων, αλλά εμείς επικεντρωνόμαστε στον επαγγελματικό τουρισμό, κάτι που μένει ανεπηρέαστο απ’ τα πολιτικά γεγονότα. Η Τουρκία παραμένει μια φιλική για επενδύσεις χώρα. Το μοναδικό που μας ανησυχεί είναι πώς για να γίνουν τα ξενοδοχεία πιο ελκυστικά, έχουν κατεβάσει αισθητά τις τιμές τους» δηλώνει.

Ποιο το κέρδος της blueground

Είναι, όμως, κερδοφόρα η εταιρεία; Εν αντιθέσει με την λανθασμένη αντίληψη αρκετών, η blueground δεν κρατάει κάποιο ποσοστό επί των κρατήσεων. Η εταιρεία πληρώνει σταθερό μηνιαίο μίσθωμα στους ιδιοκτήτες και τα έσοδα τους έρχονται εξολοκλήρου απ’ τις πωλήσεις που κάνουν. Αυτό σημαίνει πώς ο ιδιοκτήτης θα πάρει το ενοίκιο του κανονικά, ανεξάρτητα με το αν το ακίνητο έχει ενοικιαστεί ή όχι. «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να μην χρειαστεί ποτέ ξανά κάτι, αφού μας παραδώσει τα κλειδιά»  λέει χαρακτηριστικά.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης

Η εταιρεία έχει δει τον  κύκλο εργασιών της να τριπλασιάζεται τον τελευταίο χρόνο, ενώ ανοδική συνεχίζεται η πορεία τόσο σε Κωνσταντινούπολη, όσο και στο Ντουμπάι. Στον «απόηχο» αυτών των γεγονότων ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες έναν νέο γύρος χρηματοδότησης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στον οποίο συμμετείχαν το VentureFriends, το Αμερικάνικο fund  Endeavor  Catalyst και και το Jabbar Internet Group από τη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας έτσι την συνολική χρηματοδότηση στα 6,9 εκατ. ευρώ απ’ το 2013.

Ο Θάνος εξηγεί πώς τα νέα αυτά κεφάλαια, ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο τα μέλη της ομάδας. «Ο κόσμος θεωρεί πώς μόλις έρχονται κεφάλαια, οι επιχειρηματίες επαναπαύονται. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο αφού αυξάνονται οι απαιτήσεις», εξηγεί. Τα χρήματα αυτά, θα επαναπενδυθούν για την  περαιτέρω ανάπτυξη του μοντέλου και φυσικά για την επέκταση σε άλλες αγορές.

Παράλληλα, θα ενισχύσει και τις σχέσεις της ομάδας, που σήμερα μετρά πάνω από 70 άτομα, αφού οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετοχών στην εταιρεία.

«Ο νέος αυτός γύρος χρηματοδότησης επιβεβαίωσε την καλή μας φήμη, και δίνει κίνητρο και σε άλλους ιδιοκτήτες να μας εμπιστευτούν. Στην Ελλάδα της κρίσης, αποδεικνύουμε πώς είμαστε αξιόπιστοι κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» καταλήγει.

Ενώ σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη αγορά, ο Θάνος δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του, δηλώνει όμως πώς έχει γίνει η απαραίτητη έρευνα και πρόκειται για μια χώρα που διαθέτει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν σε επόμενους και μεγαλύτερους γύρους.

Η blueground εφαρμογή

Το τελευταίο στοίχημα της εταιρείας είναι η δημιουργία της δικής της εφαρμογής για τους ενοίκους και στις 3 χώρες λειτουργίας της. Ο κάθε ταξιδιώτης θα μπορεί πλέον κατευθείαν μέσα απ’ την εφαρμογή να αναφέρει τυχόν προβλήματα του σπιτιού, να βρει πληροφορίες για το σπίτι (όπως ο κωδικός του wi-fi κλπ), να ενημερωθεί για το τι υπάρχει γύρω στην περιοχή (σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, μαγαζιά κλπ.), ενώ στην ίδια πλατφόρμα υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως να κλείσει τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο μέσω του e-table (για Ελλάδα)  ή ταξί μέσω του Taxibeat.

Η εφαρμογή αυτή, δεν κάνει μόνο τη διαμονή των ταξιδιωτών πιο εύκολη, αλλά παράλληλα προσφέρει στους υπεύθυνους της blueground μια εσωτερική πληροφόρηση για τα ακίνητα ώστε να μπορούν να ανανεώσουν την μίσθωση με ακίνητα που έχουν καλές κριτικές και να επιλύσουν ζητήματα με σπίτια που έχουν λάβει παράπονα.

1/3