Οι διαρροές για το QE οδηγούν στη Σύνοδο Κορυφής

Οι διαρροές για το QE οδηγούν στη Σύνοδο Κορυφής

Σύνοδο Κορυφής «δείχνει» η Αθήνα μετά την ψυχρολουσία από Ευρωπαίο αξιωματούχο για το QE.

Τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις αλλά και τις εκτιμήσεις ότι στο επόμενο Eurogroup δεν θα υπάρξει κάποια βελτιωμένη πρόταση σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Από την άλλη, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντικά βελτιωμένο πακέτο λύσης στο προσεχές Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανοίξει η πόρτα του QE για τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια εκτίμηση παρουσίασε σε ανάλυσή του και το Eurasia Group.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πρόταση, στην οποία αναφέρεται η Handelsblatt, προβλέπει να συνδέονται οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η ανάπτυξη είναι υψηλή, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αντίθετα, αν υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις (όπως εκτιμά το ΔΝΤ), θα γίνονται παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Το σκεπτικό εδώ είναι ότι εφόσον η Ευρώπη έχει δίκιο στις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, δεν θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Διαβάστε επίσης: Το τελεσίγραφο των δανειστών για το χρέος