Η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στην «κορυφή» του λόφου των επιτοκίων – Προς αύξηση 0,5%

Η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στην «κορυφή» του λόφου των επιτοκίων – Προς αύξηση 0,5%
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ εισήλθε σε καθεστώς σύσφιξης πέρυσι με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τη φράση «παραμονή στην πορεία» όταν αναφέρεται σε επικείμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, αλλά παρατηρητές της αγοράς αμφιβάλλουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την ίδια, αυστηρή στάση για πολύ ακόμη.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ εισήλθε σε καθεστώς σύσφιξης πέρυσι με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Αυτές οι αποφάσεις ώθησαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 2%.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, εξ ου και αρκετά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ για τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Λαγκάρντ, που είπε «θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη πτώση του πληθωρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά οι παρατηρητές ρωτούν: Για πόσο;

«Η αβεβαιότητα διακατέχει τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, με μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να επιθυμούν περαιτέρω αυξήσεις το δεύτερο τρίμηνο» δήλωσε ο Francesco Maria Di Bella, υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της UniCredit. «Το μέγεθος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η χαμηλότερη πίεση από τις τιμές πιθανότατα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50 μ.β., τον Μάιο και τον Ιούνιο» πρόσθεσε.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε κινήσεις, πέρα από τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, οι αγορές προεξοφλούν 50 μονάδες βάσης για τις επόμενες δύο συναντήσεις πολιτικής, η μία από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και η άλλη τον Μάρτιο.

«Η ομιλία Πανέτα δείχνει ότι τα περιστέρια της ΕΚΤ ανασυντάσσονται, αλλά τα γεράκια θα έχουν το πάνω χέρι για τις επόμενες δύο συναντήσεις, για τις οποίες το βασικό μας σενάριο είναι δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης» δήλωσε ο Davide Oneglia, διευθυντής της TS Lombard.

Η ΕΚΤ επί σειρά ετών ακολουθούσε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα σε ολόκληρο το μπλοκ και άλλαξαν τον «βιορυθμό» της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι αγορές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο, όταν το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφωθεί στο 3,25%.

«Το πόσο μακριά θα μπορέσει πραγματικά να φτάσει η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο μένει να φανεί», είπε ο Oneglia, προσθέτοντας ότι «ένα τερματικό επιτόκιο 3,50-3,75% φαίνεται πιο πιθανό πλέον», αλλά η ΕΚΤ «δεν μπορεί να αποκλίνει πάρα πολύ για πάρα πολύ καιρό. Επίσης, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη Federal Reserve».

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εάν η Federal Reserve θα μπορούσε να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης στις προσεχείς συνεδριάσεις μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, σε ό,τι αφορά τους προδρομους οικονομικούς δείκτες, την περασμένη εβδομάδα.

«Επομένως, εάν οι ΗΠΑ εισέρχονταν σε μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι αναμενόταν και/ή η Fed μείωνε επιθετικά τα επιτόκια ως απάντηση σε οποιαδήποτε επιβράδυνση, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσαν να σταματήσουν νωρίτερα», είπε ο Oneglia.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη φαίνεται να εκπλήσσουν ανοδικά. Τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη αγορών της ευρωζώνης, την Τρίτη, έδειξαν ανάπτυξη. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να χρειαστεί να τερματίσει τον hawkish της τόνο – αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει το hiking για πολύ περισσότερο.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, από την Capital Economics, είπε στο CNBC ότι αναμένει άλλη αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και στη συνέχεια 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Μετά από αυτό βλέπουμε το επιτόκιο πολιτικής να παραμένει αμετάβλητο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024», πρόσθεσε.

Μία από τις πτυχές που πρέπει να εξεταστούν είναι πώς ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες καθώς το κόστος ενέργειας συνεχίζει να περιορίζεται.

Εν αναμονή των όσων θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ο Κένινγκχαμ είπε: «Η γλώσσα θα είναι επιθετική και θα τονίσει την ανάγκη να προχωρήσουμε περαιτέρω και να παραμείνουμε στην πορεία… χωρίς να είμαστε σαφείς σχετικά με ποσά και ημερομηνίες για αυξήσεις επιτοκίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: