Η ΕΚΤ «σκανάρει» τα social media για απότομη φυγή καταθέσεων – Το προηγούμενο που έθεσε η Credit Suisse

Η ΕΚΤ «σκανάρει» τα social media για απότομη φυγή καταθέσεων – Το προηγούμενο που έθεσε η Credit Suisse
A Credit Suisse logo seen displayed on a smartphone with broken screen and an illustrative stock chart background in Athens, Greece on March 15, 2023. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αν και η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να μην αποτρέψει ένα bank run, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες δε θέλουν να αιφνιδιαστούν αιφνιδιαστούν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης να παρακολουθούν τα social media ώστε να εντοπίσουν επιδείνωση του κλίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων, δήλωσαν στο Reuters δύο τραπεζικά στελέχη με γνώση του αιτήματος.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν οξύνει τον έλεγχο της ρευστότητας των τραπεζών μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο.

Οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα εάν οι πελάτες σπεύσουν να αποσύρουν καταθέσεις ταυτόχρονα.

Η Credit Suisse και οι ετοιμασίες

Τον Οκτώβριο του 2022, η ανάρτηση ενός δημοσιογράφου στα social media που έλεγε ότι «μια μεγάλη διεθνής επενδυτική τράπεζα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», οδήγησε σε μαζική φυγή καταθέσεων (bank run) στην Credit Suisse, με τους πελάτες να αποσύρουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (116 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου εκείνου του έτους.

Η ταχύτητα με την οποία οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους πυροδότησε μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το κατά πόσον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν ξαφνικά σοκ ρευστότητας και κατά πόσον μπορεί να χρειαστούν νέοι κανόνες.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός που εκτελεί εργασίες στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, κάλεσε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να «συμβάλουν στην επιδείνωση της δημόσιας αντίληψης και της φήμης του ιδρύματος».

Σε απάντηση των αιτημάτων της ΕΚΤ -τα οποία αφορούσαν συγκεκριμένα ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης- ένας μεγάλος ευρωπαϊκός δανειστής όρισε μια ομάδα να σηματοδοτήσει σημαντικό όγκο αρνητικών αναρτήσεων προς στο ταμείο της τράπεζας, το οποίο με τη σειρά του θα αξιολογήσει τυχόν επιπτώσεις στις καταθέσεις.

Αν και η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να μην αποτρέψει ένα bank run, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες δε θέλουν να αιφνιδιαστούν αιφνιδιαστούν, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις των ρυθμιστικών αρχών.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα.

«Τα social media επιτρέπουν την ταχύτερη διάδοση των πληροφοριών, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να ενισχύσουν τους κραδασμούς», είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ, ανοίγοντας νέα καρτέλα στην επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας τον Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο της αναφοράς ρευστότητας των τραπεζών τους τελευταίους μήνες, θέτοντας τη συχνότητα σε εβδομαδιαία από μηνιαία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com