Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει από τους θεσμούς το πράσινο φως για 120 δόσεις στους μισθωτούς

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει από τους θεσμούς το πράσινο φως για 120 δόσεις στους μισθωτούς

Η κυβέρνηση αναζητεί μια διέξοδο μετά την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Να καταθέσει αίτημα στους θεσμούς για την αποπληρωμή των χρεών των μισθωτών προς το δημόσιο σε έως και 120 δόσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαιτίας της υπερφορολόγησης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αίτημα θα συζητηθεί αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα προβλέπει την αποπληρωμή σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ.

Το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν οι πιθανότητες να καμφθούν οι αντιδράσεις των θεσμών, και κυρίως του ΔΝΤ, για ένα μέτρο με το οποίο έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι διαφωνούν.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην «Καθημερινή», το αίτημα για νέα ρύθμιση και μάλιστα 120 δόσεων θα αφορά μόνο μισθωτούς. Τα χρέη των μισθωτών αφορούν κυρίως μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και τα υπό ρύθμιση ποσά εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 έχουν διαμορφωθεί στα 5,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα αμιγώς φορολογικά ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο του 2015 είχαν ενταχθεί 922.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ρύθμισαν χρέη ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 450.000 εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την εφορία είτε απώλεσαν τη ρύθμιση.