Οι Έλληνες επιμένουν τοις μετρητοίς

Οι Έλληνες επιμένουν τοις μετρητοίς
File written by Adobe Photoshop¨ 5.2

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.

Το 60% των συναλλαγών στην ΕΕ των 28 γίνονται με μετρητά, ενώ το 40% γίνεται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στην ΕΕ σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S για τη χρήση μετρητών στην ΕΕ-28 που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την ΕΕ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς.

Η αύξηση του όγκου των μετρητών που βρίσκεται σε κυκλοφορία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, αποτελούν τα βασικότερα συμπεράσματα του πρώτου πανευρωπαϊκού Cash Report της G4S, του μεγαλύτερου Ομίλου ιδιωτικής ασφάλειας και διακίνησης & διαχείρισης αξιών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος των μετρητών στις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% το χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία. Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών με μετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία.

Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιέλθει στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίς μετρητά έχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr