Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μόλις ξεκινά… 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μόλις ξεκινά… 
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρχεται ένας χειμώνας πόνου…

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μόλις ξεκινά… Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν πως έρχεται ένας χειμώνας πόνου.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 10,7% – σε ύψος ρεκόρ τον Οκτώβριο, από 9,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. 

Σημειώνεται πως τα στοιχεία εξέπληξαν τους οικονομολόγους της Bank of America, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν ελαφρά, στο 9,8%.

Παρά τις προσπάθειες του μπλοκ της ΕΕ να αυξήσει τα ενεργειακά του αποθέματα και να μειώσει τον πληθωρισμό, οι τιμές στην Ενέργεια αυξήθηκαν κατά 41,9% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια οξύτατη ενεργειακή κρίση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η εισβολή ξεκίνησε μόλις τα ευρωπαϊκά έθνη αποφάσισαν να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και να κλείσουν πυρηνικούς και λιγνιτικούς σταθμούς, γεγονός που τα άφησε ευάλωτα σε πληθωριστικό σοκ όταν η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από τον πόλεμο, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαν από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του αργού πετρελαίου τους. Ως αποτέλεσμα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη τριπλασιαστεί σε πολλά μέρη σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόσφατα, το μπλοκ κατάφερε να γεμίσει το φυσικό αέριο σε αποθηκευτικούς χώρους σε ποσοστό άνω του 90% έναντι του ετήσιου στόχου, ελαφρώς πάνω από τα μέσα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν πρόσφατα σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να φτάσει στο τέλος της.

Αλλά ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group, υποστηρίζει ότι αυτό είναι απίθανο. «Μόλις μπουν τα κρύα, τα αποθέματα θα μειωθούν. Και όταν μειωθούν, τα περιθώρια θα στενέψουν», δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.

Ο Jay Hatfield, Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Capital Management, εξήγησε ότι η αγορά ενέργειας, και ιδιαίτερα η αγορά φυσικού αερίου, «καθοδηγείται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες.

«Συνεπώς, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στην ευρωπαϊκή κατάσταση του φυσικού αερίου», είπε στο Fortune.

Και οι αναλυτές της Goldman Sachs, όμως, αναμένουν ότι το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι το συνολικό κόστος ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Εάν αποδειχθεί πως έχουν δίκιο, κάθε νοικοκυριό στην ΕΕ θα πρέπει να δίνει έως και 500 ευρώ το μήνα για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, ήτοι άλμα 300% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021, που ήταν μόλις 160 ευρώ.

«Φαίνεται ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη», δήλωσε στο Fortune η Τατιάνα Μίτροβα, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Φυσικά, οι τιμές στην Ενέργεια είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τιμές στα τρόφιμα, στο αλκοόλ και στον καπνό, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 13,1% τον Οκτώβριο ενώ ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάχθηκε κατά 5%, έναντι 4,8% τον Σεπτέμβριο.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται το τελευταίο τρίμηνο – αν και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις 0,2%, σε σύγκριση με 0,8% το δεύτερο τρίμηνο, και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ευρωπαϊκή ύφεση είναι πλέον εγγυημένη.

Ο Mohamed El-Erian, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε τον περασμένο μήνα ότι μια ευρωπαϊκή ύφεση είναι μια «σίγουρη», ενώ ο Chris Williamson, οικονομολόγος στην S&P Global, είπε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι «η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο… προσθέτοντας τις εικασίες ότι η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη».

Ο διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernández de Cos δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι «οι κίνδυνοι ύφεσης εξαπλώνονται».

«Πράγματι, οι οικονομικές προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Τώρα αντιμετωπίζουμε υψηλότερο και πιο επίμονο πληθωρισμό, αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης», είπε σε δηλώσεις σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία.

Πηγή: Fortune