Οι επόμενες πέντε «καυτές» μέρες για την κυβέρνηση

Οι επόμενες πέντε «καυτές» μέρες για την κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει να έχει στα χέρια του το προσχέδιο της συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μπορεί κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως στο Brussels Group ξεκινά να γράφεται η συμφωνία, όμως ξέρουν καλά πως το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι οριακό αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

Πλέον σχεδιάζουν ένα – ένα τα βήματα των επόμενων ημερών.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δυο εμπόδια.

  1. Τα αγκάθια που εξακολουθούν να υπάρχουν και έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και τις 100 δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι «τα αγκάθια που υπάρχουν δεν αποτελούν λόγο να μην υπάρξει συμφωνία».

  1. Η στάση του ΔΝΤ που εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό. Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες πως «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ τώρα αυτή θα είχε κλείσει»

Είναι γνωστό πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εκφράζει ενστάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο το νέο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να καλύψει κάθε «τρύπα» που απειλεί την συμφωνία.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Την ώρα, πάντως που το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για συμφωνία έχει στραμμένο το βλέμμα και στις συνεχείς πιέσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός σε μια κίνηση στήριξης του Γιάνη Βαρουφάκη μετά το «μπρος – πίσω» για το θέμα του τέλους στα ΑΤΜ βρέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Με τη δήλωσή που έκανε  «έδειξε» καθαρά προς την πλευρά Σόιμπλε μετά τις τελευταίες αναφορές που πραγματοποίησε τονίζοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα κινδύνου».

Τα μήνυμα που δίνεται από τον Αθήνα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις και περιμένει, πλέον κάποια βήματα καλής θέλησης από τους δανειστές. Γιατί, όμως κανείς στο εξωτερικό δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου;

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές βλέπουν ένα νέο παιχνίδι τακτικής από τους εταίρους λίγο πριν γραφτούν τα τελικά drafts, επιχειρώντας να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Τα 40 κύματα της κυβέρνησης

Οι επόμενες πέντε ημέρες αναμένονται να είναι «καυτές» για το Μέγαρο Μαξίμου. Η σύνταξη της συμφωνίας θα περάσει από «χίλια κύματα» με πολλές αξιολογήσεις και ενδιάμεσους σταθμούς.

– Χθες ξεκίνησε το Brussels Group με το Ελληνικό κλιμάκιο να ψάχνει τις τελευταίες τεχνικές λύσεις και με τον πρωθυπουργό παράλληλα να συνεχίζει τις επαφές του σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ίσως να μην είναι τυχαία και η παρουσία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά στο εξωτερικό, από χθες, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των ελληνικών πολιτικών θέσεων για την εξεύρεση της τελικής λύσης.

– Σήμερα λαμβάνει χώρα η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

– Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες των υπουργών Οικονομιών των G7 στη Δρέσδη όπου θεωρείται δεδομένο πως στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα ανοίξουν για την παγκόσμια οικονομία στο τραπέζι θα μπει και το ελληνικό θέμα.

– Το βλέμμα είναι στραμμένο και στο Βερολίνο, όπου την Δευτέρα Γιουνκέρ – Μέρκελ – Ολάντ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

– Το καλό σενάριο πάντα για την Αθήνα είναι την ερχόμενη Τρίτη να συνέλθει το Eurogroup, το οποίο θα δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία.

Πηγή: news247.gr