Οι επτά μεγάλες τράπεζες που θα πληρώσουν για τη χειραγώγηση του δείκτη των 533 τρισ.

Οι επτά μεγάλες τράπεζες που θα πληρώσουν για τη χειραγώγηση του δείκτη των 533 τρισ.

Η κατηγορία είναι ότι συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν τον δείκτη ISDAfix.

Επτά από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου συμφώνησαν να πληρώσουν 324 εκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια συμβιβασμού, ύστερα από την υποβολή αγωγής εναντίον τους στις ΗΠΑ. Η κατηγορία είναι ότι «μαγείρεψαν» έναν δείκτη επιτοκίων που χρησιμοποιείται στην ύψους 533 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά παραγώγων.

Ο συμβιβασμός δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, και απαιτεί έγκριση του δικαστηρίου. Η ιδιωτική αγωγή στρέφεται εναντίον των τραπεζών Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, και Royal Bank of Scotland Group.

Μια σειρά συνταξιοδοτικών ταμείων και δημοτικών αρχών κατηγόρησαν 14 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στον συμβιβασμό, ότι συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν τον δείκτη ISDAfix για δικό τους όφελος από το 2009 – τουλάχιστον – μέχρι το 2012.

Εταιρείες και επενδυτές χρησιμοποιούν τον ISDAfix για να τιμολογούν συναλλαγές swap, εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια ακινήτων, και δομημένα χρεόγραφα.

Οι παράνομες δραστηριότητες περιελάμβαναν την εκτέλεση ταχύτατων συναλλαγών πριν τον ορισμό του δείκτη κάθε μέρα, με αποτέλεσμα η αγγλική χρηματομεσιτική εταιρεία ICAP Plc να καθυστερεί τις συναλλαγές μέχρι να πάει ο ISDAfix εκεί που ήθελαν και να ορίζει τον δείκτη σε επίπεδα που δεν αντανακλούσαν τη δραστηριότητα της αγοράς.

Βάσει του διακανονισμού, η JPMorgan θα πληρώσει 52 εκατομμύρια δολάρια, οι Bank of America, Credit Suisse, Deutsche Bank και RBS 50 εκατομμύρια δολάρια, η Citigroup 42 εκατομμύρια δολάρια, και η Barclays 30 εκατομμύρια δολάρια.

Οι υπόλοιποι εναγόμενοι είναι οι BNP Paribas, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Nomura Holdings, UBS, Wells Fargo & Co, και ICAP.

Εκπρόσωποι των BNP Paribas, HSBC, Morgan Stanley και UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Οι υπόλοιποι εναγόμενοι δεν απάντησαν στο αίτημα για κάποια δήλωση.

Αυτή η ιδιωτική αγωγή είναι μία μόνο από τις πολλές που εκκρεμούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στα πλαίσια των οποίων τράπεζες κατηγορούνται για τη χειραγώγηση δεικτών αναφοράς, τιμών χρεογράφων, ή τιμών βασικών προϊόντων.

Πηγή: fortune.com