Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παγώσει τον κανόνα χρέους και το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παγώσει τον κανόνα χρέους και το 2023
Press conference by Commissioner Hahn on NextGenerationEU - the financing strategy of the European Recovery Plan. Brussels on 14/04/2021. Conference de presse du Commissaire Hahn sur NextGenerationEU – la strategie de financement du Plan de relance pour l’Europe. Bruxelles le 14/04/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Να παγώσει τον κανόνα χρέους και το 2023 σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Υπενθυμίζεται πως ο κανόνας του χρέους, όπως διατυπώνεται στο προς αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας, ορίζει πως το χρέος των κρατών μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα οι οικονομίες του Νότου, δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα, αναμένεται, αν τα πράγματα παραμείνουν ως αναφέρει το δημοσίευμα, να λάβουν μια βαθιά, δημοσιονομική ανάσα επιείκειας και το 2023. 

Αρχικός στόχος ήταν η επανενεργοποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου τον Ιανουάριο του 2023, όμως αυτό, σύμφωνα με το Politico, θα αλλάξει, αφού η Κομισιόν φαίνεται πως θα αποδειχθεί επιεικής υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του στις αρχές Μαρτίου, ώστε οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους – όπως και το 2021.

Aν μη τι άλλο, το λεπτό «εξισορροπητικό καθήκον» της Επιτροπής περιπλέκεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την ταχεία εξάπλωση της παράλλαξης Omicron. 

Το διπλό αυτό χτύπημα λειτούργησε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του μπλοκ, σε σημείο τέτοιο, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα, στο 3,9%.

Ο Paolo Gentiloni, επικεφαλής Οικονομικών της Κομισιόν, θα παρουσιάσει τη νέα του εκτίμηση το πρωί της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου. Όλα, φυσικά, υπόκεινται σε αλλαγές: Οι παράγοντες ροής περιλαμβάνουν την αύξηση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία και τον συνεχή κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα χρησιμεύει ως καλός λόγος για να χαλαρώσει ο κανόνας του χρέους του Συμφώνου Σταθερότητας πριν αλλάξει, σύμφωνα με τον Gentiloni. «Είδαμε τα αποτελέσματα της πρόωρης αυστηροποίησης, των μέτρων λιτότητας, ξεκάθαρα στον απόηχο της τελευταίας κρίσης, πριν από μια δεκαετία», είπε ο Ιταλός σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι.