Η JPMorgan έκανε αγωγή 162,2 εκατ. δολ. στην Tesla για αθέτηση πληρωμών warrants

Η JPMorgan έκανε αγωγή 162,2 εκατ. δολ. στην Tesla για αθέτηση πληρωμών warrants
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγωγή ύψους 162,2 εκατ. δολ. κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla υπέβαλε ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan, με την αιτίαση ότι υπήρξε «κατάφωρη» παραβίαση όρων συμβολαίου που σχετίζονται με δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants), μετά την εκτίναξη της τιμής της μετοχής.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η Tesla πούλησε το 2014 δικαιώματα αγοράς στην JPMorgan που έπρεπε το αντίτιμό τους να καταβληθεί εάν η «τιμή εξάσκησής»τους ήταν κάτω από την τιμή της μετοχής της Tesla κατά τη λήξη των δικαιωμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021.

Η JPMorgan, η οποία είπε ότι είχε τη δυνατότητα να προσαρμόσει την τιμή εξάσκησης, ανέφερε ότι μείωσε σημαντικά την τιμή εξάσκησης μετά το tweet του Μασκ στις 7 Αυγούστου 2018 με το οποίο σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξαγοράσει το σύνολο της Tesla στα 420 δολάρια ανά μετοχή και ότι είχε «εξασφαλιστεί χρηματοδότηση».

Ωστόσο, 17 ημέρες αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla εγκατέλειψε αυτή την ιδέα. Στο μεταξύ, η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε περίπου 10 φορές μέχρι τη στιγμή που έληξαν τα warrants, και η JPMorgan απαίτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία σύμφωνα με το συμβόλαιό να παραδώσει μετοχές ή μετρητά. Η τράπεζα είπε ότι η αποτυχία της Tesla να το κάνει αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

Καθώς τίποτα δεν συνέβη, σύμφωνα με την JPMorgan «η Tesla αγνόησε κατάφωρα τη σαφή συμβατική της υποχρέωση να πληρώσει πλήρως την JPMorgan».

Σύμφωνα με την αγωγή, η Tesla πούλησε τα warrants για να περιορίσει την πιθανή μείωση των μετοχών από μια ξεχωριστή πώληση μετατρέψιμων ομολόγων και να περιορίσει τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.

Η JPMorgan είπε ότι είχε συμβατικά το δικαίωμα να προσαρμόσει τους όρους των warrants μετά από «σημαντικές εταιρικές συναλλαγές που αφορούν την Tesla».

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2019 παραπονέθηκε ότι οι προσαρμογές της τράπεζας ήταν «μια ευκαιριακή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των μετοχών της Tesla», αλλά δεν αμφισβήτησε τους υποκείμενους υπολογισμούς.