Το Kickstarter προσέλαβε δημοσιογράφο για να ερευνήσει μια αποτυχημένη εκστρατεία

Το Kickstarter προσέλαβε δημοσιογράφο για να ερευνήσει μια αποτυχημένη εκστρατεία

Το πρότζεκτ, αξίας 3,5 εκατομμυρίων, κατέρρευσε τον περασμένο μήνα.

της Κλερ Γκρόντεν

Το Zano ήταν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπαιρνε selfies από πάνω, με τηλεχειρισμό μέσω smartphone. Ήταν αρκετά έξυπνο για να αποφεύγει τα εμπόδια χωρίς βοήθεια, αρκετά ελαφρύ για να ταξιδεύει όπου κι αν πηγαίνατε κι εσείς, και αρκετά φθηνό για να μπορεί να το αγοράσει ο μέσος τουρίστας. Το drone, που δημιουργήθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται Torquing Group, έγινε το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για το Kickstarter στην Ευρώπη, μαζεύοντας περισσότερα από 3.5 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το The Verge.

Στη συνέχεια, αφότου έστειλε ένα μέρος μόνο των drones που υποσχέθηκε στους υποστηρικτές, η εταιρεία έκλεισε.

Τον περασμένο μήνα, η Torquing Group, η εταιρεία πίσω από την εκστρατεία Kickstarter, έγραψε στους υποστηρικτές της ότι το πρότζεκτ είχε καταρρεύσει, κι ότι οι υποστηρικτές δεν πρόκειται να δουν ούτε τα χρήματά τους να επιστρέφονται, ούτε τα drones να τους παραδίδονται. Τώρα, το Kickstarter έχει προσλάβει έναν ερευνητικό δημοσιογράφο, τον Μαρκ Χάρις, να εξετάσει πώς εξαερώθηκαν εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι εντάξει για τους δημιουργούς στο Kickstarter να συλλαμβάνουν μεγάλες ιδέες και να αποτυγχάνουν, αλλά αναμένουμε διαφάνεια και εντιμότητα σε όλα τα στάδια», έγραψε το Kickstarter σε μια δήλωση στο Fortune. «Οι υποστηρικτές του πρότζεκτ Zano αξίζουν μια πλήρη καταγραφή του τι συνέβη, κι έτσι έχουμε προσλάβει τον Μαρκ για να συντάξει μια ανεξάρτητη έκθεση. Το έργο του θα φανεί χρήσιμο στην ευρύτερη κοινότητα μας, και ιδιαίτερα στους δημιουργούς hardware που αναλαμβάνουν φιλόδοξα σχέδια. Η διαφάνεια γύρω από τα σκαμπανεβάσματα της δημιουργικής διαδικασίας βοηθάει όλους μας να οικοδομήσουμε έναν πιο δημιουργικό κόσμο».

Το Kickstarter δεν υπόσχεται στους υποστηρικτές ότι οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα 10 έργα Kickstarter αποτυγχάνει, και εκείνοι οι υποστηρικτές βλέπουν τα χρήματά τους να επιστρέφονται μόλις στο 13% των περιπτώσεων. Το Kickstarter είπε στο Fortune ότι ήταν ευχαριστημένο με αυτό το στατιστικό, προσθέτοντας: «Θέλουμε όλοι να καταλάβουν ακριβώς πώς λειτουργεί το Kickstarter – ότι δεν είναι ένα κατάστημα, και ότι μέσα στη δημιουργικότητα και την καινοτομία υπάρχει κίνδυνος και αποτυχία»

Όμως, στον απόηχο της κατάρρευσης του Zano, οι χρηματοδότες του πλημμύρισαν το Kickstarter με τις καταγγελίες. Η πλατφόρμα crowdfunding απάντησε, λέγοντας, «όπως κι εσείς, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με ό,τι συνέβη με το σχέδιο αυτό». Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για να εξηγήσει στους υποστηρικτές τι πήγε στραβά, είπε το Kickstarter.